Lev med diabetes

Diabetes – en usynlig sygdom?

Udgivet for første gang: 24.07.22
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Diabetes er en usynlig sygdom. Selvom vi er mange i Norge, der har diagnosen, er der ikke umiddelbart muligt at udpege, hvilke mennesker der har sygdommen. Eller er det? Hvor usynlig er sygdommen egentlig?

Ud over de åbenlyse tegn som armbånd, sensor eller andet diabetesudstyr, der afslører os, har jeg bidt mærke i, at der er nogle ting, der er typiske for personer med diabetes. Nedenfor vil jeg nævne noget af det, der kan afsløre vores “usynlige” sygdom. Se, om du kan genkende det!

Annonce

Måden vi taler på

Vi med diabetes har nærmest vores eget sprog. For eksempel stødte jeg på dette spørgsmål på Facebook: “Har hasselnødder hale?”. Det tog et stykke tid, før jeg forstod spørgsmålet, men da jeg så, at det blev stillet i en diabetesgruppe, stod det pludselig klart. Det er ikke nødvendigvis alle med diabetes, der forstår det, men jeg kan garantere dig, at en person uden kendskab til sygdommen ville stille adskillige spørgsmålstegn til sætningen. For at opklare det, så henviser ordet “hale” til blodsukkerstigning efter madindtag.

Højt smæld i dørkarmen

Der sker ikke så få gange, at jeg går forbi en dørkarm og er lidt hurtig i vendingen, og pludselig smækker insulinpumpen hårdt ind i karmen. Det er som regel, når jeg har insulinpumpen i buksekanten, hvilket jeg normalt ikke har. Så hvis jeg hører et højt smæld, når du går forbi en dørkarm, og dine hænder er tomme, vil jeg automatisk tænke, at du har en insulinpumpe i buksekanten.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Høj og lav i en anden forstand

 “Jeg var høj i går” er et helt almindeligt udsagn fra en person med diabetes. Hvis du taler højlydt om dette i det offentlige rum, vil jeg hurtigt antage, at du refererer til dit blodsukker.

Tung taske

Dette gælder nok ikke alle, men i hvert fald mig selv. Jeg pakker altid dobbelt, hvis ikke tre gange så meget diabetesudstyr, når jeg er på tur. Og jeg kan næsten garantere, at jeg er den person med den tungeste og mest rummelige taske. Hvis jeg skulle gætte, hvilken person i en venneflok der har diabetes, ville jeg nok gøre det ud fra taskens størrelse.

Jeg synes, det er sjovt at tænke over vores særegenheder, og selvom dette er sat en smule på spidsen og ikke gælder alle, ved jeg, at de under alle omstændigheder skyldes min diabetes.

Kan du komme på flere særegenheder, som mange af os med diabetes har?

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce