Læsernes historier

Sådan påvirker alkohol diabetes

Udgivet for første gang: 11.05.21 | Sidst redigeret: 07.02.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Thomas Tjelta
Skrevet af: Thomas Tjelta

Thomas er født i 1992, har tidligere studeret og arbejdet med IT og er nu i gang med en læreruddannelse ved Agder Universitet. Han er optaget af sund livsstil og af at kombinere kost og motion med et godt socialt liv. På bloggen skriver Thomas om, hvordan han håndterer sin diabetes på rejser og i dagligdagen. Derudover skriver han forskningsbaserede indlæg

Tidligere har alkohol haft en meget lille indvirkning på mit blodsukker, undtagen når jeg drak øl, hvilket gav en lille stigning. Dagen efter har jeg også haft det fint, og blodsukkeret har stort set opført sig normalt. Der er dog kommet skår i glæden det sidste års tid.

Mit blodsukker er steget kraftigt ved indtagelse af øl eller vin, og jeg har været nødt til at tage større mængder insulin og oplevet større udsving. Jeg besluttede derfor at holde nogle helt alkoholfrie uger for at kontrollere, om det var alkoholen eller andre faktorer, der spillede ind. Her er mine erfaringer indtil videre:

Annonce

Alkohols indvirkning på kroppen

Det er almindeligt, at personer med diabetes får lavt blodsukker ved indtagelse af alkohol. For nogen sker det nogle få timer efter, at de har drukket, og varer i op til 8-12 timer. Derfor anbefales personer med diabetes at spise, før de går i seng, og følge blodsukkeret nøje efter indtagelse af alkohol.

Grunden til det lave blodsukker er, at leveren har travlt med at nedbryde alkoholen i kroppen. Normalt producerer leveren sukker, som gør det muligt at undgå lavt blodsukker mellem måltiderne. Ved tilførsel af insulin kan blodsukkeret dermed nemmere falde, fordi leveren producerer mindre sukker. Mennesker med type 2-diabetes, der tager medicin for at øge insulinproduktionen, kan også opleve lavt blodsukker i forbindelse med en alkoholpromille.

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Eftervirkninger

Siden i sommers har jeg drukket mere øl end normalt, og det er som regel blevet til et par øl både fredag og lørdag aften. De seneste måneder har det ikke bare været samme aften, jeg har drukket, at jeg har haft forhøjet blodsukker, som er vanskeligt at få styr på. Virkningen har varet i op til to dage efter, at jeg har drukket alkohol, uanset om jeg har drukket 2, 4 eller 6 genstande.

I modsætning til det, der står på NHI, og de råd, jeg tidligere har fået af læger, har jeg oplevet en stor stigning i blodsukkeret. De seneste måneder har jeg ikke haft nogen problemer med usædvanligt lavt blodsukker som følge af alkoholindtag.

LÆS OGSÅ: 5 gode tips til at sænke langtidsblodsukkeret

 Den foreløbige virkning af “hvide uger”

De sidste tre uger har jeg ikke drukket alkohol, og mit blodsukker er væsentligt mere stabilt. Det gælder ikke bare lørdag og søndag; effekten har også været der resten af ugen. Jeg ved med sikkerhed, at stabiliteten i weekenderne skyldes, at jeg har undgået alkohol. Mest sandsynligt i forbindelse med øget søvnkvalitet, når man ikke har alkohol i blodet. Det er mere vanskeligt at sige, hvad der har gjort værdierne mere stabile resten af ugen, fordi jeg i de seneste uger har trænet mere end normalt.

 Indtil videre er oplevelsen positiv, og den foreløbige konklusion er, at det med årene er blevet sværere at kontrollere blodsukkeret ved indtagelse af alkohol – også i dagene efter. Du er velkommen til at skrive en kommentar og dele dine oplevelser med alkohol og diabetes.

Kilde: nhi.no

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev