Læsernes historierLev med diabetes

At leve med diabetes: Er det egoistisk at prioritere sig selv?

Udgivet for første gang: 20.02.22
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Jeg er 27, gift med en vidunderlig mand, har hus, bil og kæledyr. Jeg har fast job inden for det, jeg er uddannet i, og bor i en by, jeg elsker. Udefra skulle man tro, at jeg har alt, hvad jeg kunne drømme om, for det har jeg jo. Næsten.

Det tog 9 år med diabetes og 4 år med fuldtidsjob, før jeg indså, at jeg måtte tage mig selv alvorligt. Jeg har aldrig formået at prioritere blodsukkeret i hverdagen. I hvert fald ikke godt nok. Jeg ved ikke, om det bare er mig, eller om det er typisk norsk at sætte arbejdet og dem omkring en først. For mig har det vigtigste i livet været at være god til mit arbejde, en god kollega, en god kone og en god ven for dem omkring mig. Og det er der ikke noget galt i. Men det, der måske var det vigtigste, blev glemt – at tage vare på mig selv.

Annonce

Sygemeldt

Jeg blev sygemeldt i efteråret. Og for at være ærlig var det på høje tid. Engang sad det dybt i mig at tænke, at arbejdet var noget, jeg havde brug for, fordi det betød alt, og jeg ville være en god medarbejder. I mit hoved blev jeg en dårligere medarbejder ved at være “egoistisk” og prioritere mit eget helbred. Jeg tænkte, at sygemeldinger var forbeholdt dem med alvorlige skader/sygdomme, der ikke fysisk var i stand til at komme på arbejde. Men nu hvor jeg sidder her og skriver det, lyder det jo vanvittigt. Det er snarere det modsatte: Gode medarbejdere er bedst, når de kan tage vare på sig selv.

Min sygemeldingsperiode har hjulpet mig utroligt meget. Jeg har faktisk haft tid og energi til udelukkende at fokusere på mit blodsukker. At have overskud til at finde ud af, hvad der påvirker det i hverdagen, nu hvor stressen fra arbejdet ikke længere er en faktor, er uvurderligt. Der er lang vej endnu. Og jeg ved, at blodsukkeret ikke vil være perfekt efter denne periode. Det føles derimod lidt som en ny start med et bedre udgangspunkt end nogensinde før.  

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Svaret er nej!

For at svare på overskriften, hvis du ikke allerede har regnet det ud, så er det et klart NEJ. Det er bestemt ikke egoistisk at prioritere sig selv og sit helbred. I stedet gør du dig selv og dem omkring dig en tjeneste, fordi de fleste ved, at for at kunne hjælpe andre skal man starte med sig selv. Blodsukkeret er en vigtig del af livet og noget, der virkelig bør prioriteres.

Har du brug for en timeout fra hverdagen for at få styr på dit blodsukker?

LÆS OGSÅ: En travl hverdag med diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev