Lev med diabetesNy med diabetes

Verdens diabetesdag 2023: Kender du din risiko?

Udgivet for første gang: 10.11.23
Stine Helén Tunstrøm
Skrevet af: Stine Helén Tunstrøm

Journalist og redaktør

Vidste du, at du kan tage en test for at finde ud af, hvor stor risiko du har for at udvikle type 2-diabetes? Hvis du kender risikoen, kan du også forebygge sygdommen. Og det er netop forebyggelse af type 2-diabetes og senfølger, der er temaet for Verdens Diabetesdag 2023.

Hvert år markeres Verdens diabetesdag den 14. november på Frederick Bantings fødselsdag – manden, der var central for opdagelsen af insulin i 1922 sammen med Charles Best. Det er nu over 100 år siden, at insulin blev opdaget, men på globalt plan er der stadig millioner af mennesker med diabetes, der ikke har adgang til diabetesomsorg eller vigtig behandling. Mange mennesker med type 2-diabetes (eller prædiabetes) ved slet ikke, at de har sygdommen.

Annonce

I de sidste tre år har adgang til diabetesomsorg været hovedtemaet for Verdens diabetesdag, og i år er fokus især på forebyggelse af type 2-diabetes og senfølger med sloganet “Know your risk, know your response”.

LÆS OGSÅ: Historien bag Verdens Diabetesdag

Test der kan vurdere risikoen for at få diabetes

Den internationale diabetesføderation, IDF (International Diabetes Federation) anslår, at så mange som 212 millioner mennesker på verdensplan har diabetes uden at vide det, og at de fleste af dem har type 2-diabetes.

Derfor har IDF lavet en onlinetest, der skal kunne forudsige en persons risiko for at udvikle type 2-diabetes i løbet af de næste ti år. Testen er baseret på Finish Diabetes Risk Score (FINDRISC), som er udviklet og designet af adjungeret professor Jaana Lindström og professor Jaakko Tuomilehto fra Det Nationale Institut for Sundhed og Velfærd i Helsinki, Finland.

Testen tager kun få minutter og er en nem og anonym måde at finde ud af, hvor stor risiko du har for at udvikle type 2-diabetes. Tag testen her.  

Hvordan forebygger man type 2-diabetes og senfølger?

Et norsk-svensk studie har vist, at risikoen for at få type 2-diabetes kan opdages hele 20 år før, sygdommen udvikler sig. Det betyder også, at man har gode muligheder for at starte forebyggelsen lang tid i forvejen.

Regelmæssig fysisk aktivitet er vigtigt, hvis man vil reducere risikoen for type 2-diabetes, men det er også en god måde at reducere risikoen for senfølger på, hvis man har fået konstateret diabetes. Personer med diabetes kan få en række senfølger, såsom hjerte-kar-sygdomme og skader på øjne, nyrer og fødder. Den bedste måde at reducere denne risiko på er at sørge for god og regelmæssig blodsukkerkontrol.

En sund og afbalanceret kost kombineret med regelmæssig fysisk aktivitet er to vigtige faktorer for god blodsukkerregulering. Hvordan du vælger at få fysisk aktivitet ind i hverdagen er op til dig, og husk at al bevægelse er godt for dig.

Hos Os med diabetes har vi også skrevet denne artikel, hvor du kan læse mere om, hvilke skridt du kan tage for at mindske risikoen for at udvikle senkomplikationer ved diabetes.

LÆS OGSÅ: Verdens diabetesdag: Alle bør have adgang til diabetesomsorg

Hjælp os med at markere Verdens diabetesdag

Verdens diabetesdag er en global mærkedag, hvor mennesker med diabetes, sundhedspersonale, diabetesforkæmpere, medierne, offentligheden og offentlige organisationer samles for at skabe større bevidsthed om diabetes. Din deltagelse – både før og efter den 14. november – er nøglen til kampagnens succes.

Vær med til at rette fokus på diabetes på denne dag ved at bruge disse hashtags på de sociale medier: WorldDiabetesDay #VerdensDiabetesdag #KnowYourRiskeller ved at dele denne artikel.

Kender du din risiko, infografikk

Kilde:
World Diabetes Day,
https://worlddiabetesday.org/
Det norske FN-forbund – Verdens diabetesdag (WHO)

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev