Lev med diabetesNyt fra forskningen

Type 2-diabetes starter muligvis mere end 20 år før diagnosen

Udgivet for første gang: 12.11.20
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Bidragydere
Skrevet af: Bidragydere

Dette er indhold oprettet af forfattere fra vores internationale netværk.

Forskning tyder på, at tidlige tegn på type 2-diabetes mellitus kan identificeres mere end 20 år før diagnosen stilles.  

Ifølge en undersøgelse, der blev præsenteret på den europæiske diabeteskongres EASD i Berlin, Tyskland i 2018 af den japanske forsker Hiroyuki Sagesaka, kan de første tegn på type 2-diabetes mellitus identificeres mere end 20 år før diagnosen.

Annonce

Undersøgelsen sporede mere end 27.000 ikke-diabetiske voksne med en gennemsnitsalder på 49 år fra 2005 til 2016, hvor indekser for kropsmasse, blodsukker og insulinfølsomhed blev analyseret. Resultaterne viste, at forhøjet fastende glukose samt øget BMI og insulinfølsomhed blev opdaget op til 10 år før diagnosticering af både diabetes og prædiabetes.

LÆS OGSÅ: 8 typiske symptomer på diabetes

Kan påvises selv før prædiabetes

“Da langt de fleste mennesker med T2D (type 2-diabetes) gennemgår et prædiabetisk stadie, tyder vores resultater på, at forhøjede metaboliske markører for sygdommen kan påvises mere end 20 år før diagnosen”. Sådan lød forskerens forklaring i undersøgelsen.

Stadiet, der er kendt som prædiabetes, betyder, at dit blodsukker er højere end normalt, men ikke højt nok til, at du vil blive diagnosticeret med type 2-diabetes.

Endokrinolog Andressa Heimbecher er enig med resultaterne af undersøgelsen, fordi type 2-diabetes er en progressiv sygdom.

Folk har sjældent symptomer i det prædiabetiske stadie. Der rapporteres om vage klager over træthed, utilpashed og energiløshed.

LÆS OGSÅ: Mennesker med diabetes kan forbedre deres helbred gennem kosten

Betydningen af denne undersøgelse for dig og din læge

Læger skal give forebyggende behandling med en grundig tilgang, hvor patientens livsvaner tages i betragtning. Eksempelvis hvis patienten drikker alkohol, ryger, er inaktiv eller spiser meget forarbejdede industrialiserede fødevarer. Et kendskab til dette vil gøre det muligt at hjælpe patienten med at foretage livsstilsændringer. Hjælpen omfatter en tilskyndelse til regelmæssigt at dyrke aktivitet og til at indarbejde en afbalanceret kost bestående af fuldkorn, grøntsager, frugt, magert kød og fisk, der er rige på omega 3.

Foto F. Hoffmann-La Roche Ltd

Lægen skal også vejlede patienter i at undgå indtagelsen af simple kulhydrater såsom hvide, raffinerede fødevarer såvel som fedtholdige fødevarer.

“Vi er nødt til at tage hensyn til, at det ikke kun er vaner, der sætter udviklingen af sygdommen i gang. Der skal også være grobund for, at den kan opstå, hvilket handler om den enkeltes genetik og disponering. Mennesker af østlig afstamning har en chance for at udvikle glykæmiske ændringer med langt mindre vægtforøgelse end mennesker af afrikansk eller latinamerikansk afstamning. Familier med en historik for type 2-diabetes har en væsentlig risikofaktor, og i de tilfælde er det essentielt med ændringer,” advarer Dr. Andressa.

LÆS OGSÅ: Historien bag Verdens Diabetesdag

Står du sent op? Det kan forstyrre dit stofskifte.

For at give vores læsere en yderligere afklaring om det pågældende emne bad endokrinologen os om at tilføje en forklarende tekst om, hvordan en vane med at stå sent op kan øge risikoen for at få diabetes. Ingen søvnrytmer er ens. Nogen holder af at stå meget tidligt op, mens andre helst undgår det. Dette definerer en såkaldt kronotype, der er en individuel egenskab relateret til en persons søvnadfærd.

Forskning tyder på, at personer med tilbøjelighed til en sen kronotype – populært også kaldet B-mennesker – har anlæg for at udvikle diabetes, metabolisk syndrom og muskelsvind. Sammenlignet med A-mennesker er B-mennesker også mere tilbøjelige til at tage på i vægt. Forklaringen på dette er frigivelsen af hormonet kortisol. Det er tilgængeligt, så snart vi vågner, og for dem, der vågner tidligt, frigives hormonet mere harmonisk i løbet af dagen, hvilket hjælper med at kontrollere blodsukkerniveauer og regulere stofskiftet.

For dem, der vågner senere, finder produktionen og frigivelsen af kortisol sted midt på dagen, hvilket giver et højere kortisolniveau over længere tid. Sammen med melatonin kan denne hormonelle ubalance forklare den øgede risiko for sygdomme som diabetes og metabolisk syndrom.

Kilder:
– Hiroyuki Sagesaka, Yuka Sato, Yuki Someya, Yoshifumi Tamura, Masanori Shimodaira, Takahiro Miyakoshi, Kazuko Hirabayashi, Hideo Koike, Koh Yamashita, Hirotaka Watada, Toru Aizawa; Type 2 Diabetes: When Does It Start?, Journal of the Endocrine Society, Volume 2, Issue 5, 1 May 2018, Pages 476–484, https://doi.org/10.1210/js.2018-00071
– Medscape.com,
When Does Type 2 Diabetes Start? Changes Evident 20 Years Before
– Diabetes UK,
Preventing type 2 – Prediabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce