Lev med diabetesTema

Verdens diabetesdag: Alle bør have adgang til diabetesomsorg

Udgivet for første gang: 04.11.21 | Sidst redigeret: 12.10.22
Stine Helén Tunstrøm
Skrevet af: Stine Helén Tunstrøm

Journalist og redaktør

Det er 100 år siden, at insulinet blev opdaget, men der er stadig millioner af mennesker med diabetes på globalt plan, som ikke har adgang til diabetesomsorg. Og dette er i år temaet for Verdens diabetesdag.

På globalt plan lever mere end 460 millioner mennesker i dag med diabetes. Og dette tal forventes at stige til 578 millioner inden 2030. Da mennesker med diabetes selv har ansvar for den daglige behandling af deres sygdom, er det vigtigt, at de har viden om deres egen diagnose. Og netop derfor er det så vigtigt at sprede viden om diabetes. Ikke kun her til lands, men i hele verden.

Annonce

Derfor markeres Verdens diabetesdag hvert år den 14. november, på Frederick Bantings fødselsdag – manden, der var central for opdagelsen af insulinet i 1922 sammen med Charles Best. Det er nu næsten 100 år siden, at insulinet blev opdaget. Men på globalt plan er der stadig millioner af mennesker med diabetes, der ikke har adgang til diabetesomsorg eller vigtig behandling. Og dette er i år temaet for Verdens diabetesdag.

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Diabetesbehandling skal gøres tilgængelig for alle

Diabetes var årsagen til 4,2 millioner dødsfald i 2019 og ansvarlig for mindst 760 milliarder dollars i sundhedsudgifter på verdensplan samme år. Dette svarer til 10 % af det samlede beløb, der bruges på sundhedsvæsenet. Alligevel er der stadig mange, der ikke får den behandling, de har brug for. Derudover anslås det, at omkring 232 millioner mennesker lever med diabetes uden at vide det. De fleste af disse har type 2-diabetes.

Viden om sygdommen er ikke det eneste, der er vigtigt, når man har diabetes. Det er mindst lige så vigtigt, at mennesker, der lever med sygdommen, har adgang til den nødvendige sundhedshjælp fra fagfolk og hjælp og vejledning i, hvordan de selv kan sørge for en velreguleret diabetes. Personer med diabetes kræver opfølgning og behandling. Både for at håndtere sygdommen og for at undgå senkomplikationer som følge af et dårligt reguleret blodsukker.

Den internationale diabetesføderation, IDF (International Diabetes Federation), og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) mener derfor, at vi ikke kan vente længere på, at medicin, teknologi, støtte og behandling bliver gjort tilgængeligt for alle mennesker med diabetes, der har brug for det. De ønsker at rette opmærksomheden mod sygdommen og bidrage til global forebyggelse og bevidstgørelse.

LÆS OGSÅ: Vælg kulhydrater med omhu

Ikke adgang til insulin

Diabetesomsorg inkluderer alt fra vejledning og støtte til medicin og behandling. Og mange mennesker har ikke engang adgang til de mest grundlæggende dele af diabetesomsorgen.

Millioner af mennesker har ikke adgang til det insulin, de skal bruge for at regulere deres blodsukker, hvilket kan få fatale konsekvenser. Mange har brug for medicin i tabletform for at håndtere tilstanden, og disse er fortsat utilgængelige i mange lav- og mellemindkomstlande. Kontrol og regulering af blodsukkeret er en grundlæggende del af diabetesbehandlingen. Og mange med diabetes har ikke engang adgang til hjælpemidler for at kontrollere deres blodsukker. Mange har ikke adgang til diabetesoplæring og ved ikke, hvordan de bedst kan behandle egen sygdom.

Mangel på sygeplejersker er blot en af flere årsager til problemet. Den globale mangel på sygeplejersker anslås at være 5,9 millioner, og størstedelen af denne mangel findes i lavindkomstlande.

Vær med til at rette fokus på diabetes på denne dag ved at bruge disse hashtags på de sociale medier; #DiabetesCare #WDD #VerdensDiabetesdag

Kilder:

World Diabetes Day, https://worlddiabetesday.org/
De Forenede Nationers Forening –
Verdens diabetesdag (WHO)

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev