Læsernes historier

Vaner og uvaner som følge af Covid-19

Udgivet for første gang: 01.09.21 | Sidst redigeret: 02.09.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Efter at have levet med en pandemi i halvandet år slår det mig, at jeg har ændret en del af mine vaner. Nogle er ændret til det bedre, og andre ville jeg gerne være foruden.

Jeg har haft hjemmekontor i halvandet år. Mine børn har haft hjemmeskole, og vi har som alle andre holdt os meget hjemme i denne periode. Dette er en ny tilværelse, som naturligvis har påvirket blodsukkeret. Før coronapandemien var mit liv meget rutinepræget, og dagene var stort set ens. Under pandemien har det været mere uforudsigeligt, og derudover har jeg været noget ængstelig.

Annonce

Mindre stress

Hverdagen har samlet set været mindre stressende. Jeg skal ikke afsted om morgenen. Normalt tager det mig 45 minutter at komme ind på kontoret. Denne transporttid har jeg nu til fri disposition. For det meste er jeg stået op senere og har haft god tid med børnene om morgenen. Jeg ser værdien af at stresse mindre, også på blodsukkeret. Jeg er ikke glad for at spise morgenmad tidligt. Det gjorde jeg altid førhen, fordi mit blodsukker havde brug for det. Nu spiser jeg morgenmad ved ti-ellevetiden. Det går helt fint, da jeg ikke skal stresse ud af døren.

Træning

Tidligere trænede jeg, inden jeg tog på arbejde. En hurtig 30-minutters session. Det har jeg så at sige droppet under pandemien. Desværre. Jo tidligere på dagen jeg træner, jo større effekt har det på blodsukkeret gennem dagen. Men jeg kommer ganske enkelt ikke op, før arbejdsdagen starter. Og jeg ved, at jeg har tid til at træne i løbet af dagen (da jeg stort set har været hjemme hele dagen), og så har jeg ikke følt presset. Dette har resulteret i senere træning og lavere blodsukker om natten.

LÆS OGSÅ: Hvordan holder man fast i gode vaner under pandemien?

Kost

Jeg har taget fem kilo på det sidste år. For mig er det meget, da jeg er ret lille. Det er blevet til en masse småspisning og større måltider. Jeg har også hygget mig mere med usund mad om aftenen, end jeg normalt gør. Det irriterer mig, men samtidig accepterer jeg, at det er blevet sådan. Jeg tror ikke, at jeg er den eneste, der har fået nogle ekstra kilo på sidebenene. Forhåbentlig forsvinder de fleste af dem, når jeg vender tilbage til de normale rutiner igen.

LÆS OGSÅ: Hvordan er der blevet fulgt op på dig under pandemien?

Blodsukkeret

Mit blodsukker har været mere ustabilt. Det har været påvirket af andre kostvaner, andre træningsrutiner og bekymringer. Heldigvis har jeg en kontinuerlig blodsukkermåler, der advarer mig, hvis mit blodsukker er for højt eller for lavt. Og den bipper ofte! Jeg er nødt til at korrigere for højt og lavt blodsukker flere gange om dagen, og det kan til tider være trættende. Men det bekymrer mig ikke. Heldigvis er langtidsblodsukkeret fint. Kroppen kan blive slidt af mange toppe og dale og søvnløse nætter. Så er det godt at vide, at man har hjemmekontor, skal være iført joggingtøj hele dagen og kan arbejde liggende på sofaen, hvis det er nødvendigt.

Hvilke nye rutiner har du fået under pandemien?

LÆS OGSÅ: Jeg er vaccinered. Hvad nu?

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce