Læsernes historier

Hvordan holder man fast i gode vaner under pandemien?

Udgivet for første gang: 09.06.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Af Kristi Herje Haga

Annonce

Der er gået over et år, siden corona satte en stopper for vores normale hverdag. De fleste af os har fået en helt ny hverdag. Men hvordan påvirker det vores vaner og blodsukker?

Selv har jeg haft hjemmekontor i lidt over et år. Det havde jeg ikke troet, da Norge lukkede ned i marts 2020. Lejlighedsvise besøg på kontoret hører til sjældenhederne, og nu er stuen, spisebordet og sengen mine nye arbejdspladser. Jeg må indrømme, at jeg til tider er træt af det. Samtidig er vi heldige, fordi vi bor i Norge under pandemien.

Der er meget, der er smuttet under pandemien. Men jeg har virkelig prøvet på at fastholde nogle gode vaner. Ikke desto mindre er jeg blevet fem coronakilo tungere. Og jeg er nok ikke den eneste, der har taget nogle ekstra kilo på under pandemien!

Småspisning

Jeg tror ikke, at jeg nogensinde har småspist så meget, som jeg har gjort det sidste års tid. Jeg kigger konstant i skabe og skuffer for at finde noget at gnaske på. Dog prøver jeg at holde mig til grøntsager og andre fødevarer, der ikke påvirker blodsukkeret. Men det er ikke altid, det lykkes. Det handler om ikke at have usunde madvarer i huset på hverdage, for så bliver de garanteret spist op. Selv er jeg meget glad for nødder. Problemet er, at jeg spiser hele posen, hvis jeg først tager én. Nødder er sådan set sunde, men en hel pose er alt for meget.

Mindre hverdagsaktivitet

Før pandemien tog jeg metroen på arbejde. Det betød en del gåture til og fra metroen og til kontoret. Når man bor på kontoret, bliver det ikke til så meget gang. Og den manglende daglige aktivitet mærker jeg virkelig meget på kroppen. Den tid, jeg plejede at bruge på at gå til metroen og kontoret, bruger jeg nu på at småspise.

Jeg har et mål om at gå 15.000 skridt hver dag. Men det er så at sige umuligt, når man er hjemme hele dagen. Så må jeg gå mig en ekstra tur i løbet af dagen, og det er ikke altid, jeg gør det. Jeg laver heller ikke mere husarbejde, da jeg stadig har en rengøringsdame.

LÆS OGSÅ: Pandemien er ikke ovre

Større bekymringer

Jeg har været ret bange under pandemien. Især i starten, da alting var usikkert. Den frygt, jeg føler, påvirker hele min hverdag, og jeg ser kun nyheder hver aften klokken syv. Ikke desto mindre er jeg meget bange, og det mærker jeg på blodsukkeret.

Jeg er stadig bekymret over pandemien. Hvordan vil den påvirke mine børn fremover? Vil vaccinen virke på nye mutationer? Hvad gør pandemien ved samfundet? Jeg er så heldig at have et trygt og stabilt job, men føler, at der er mange usikkerheder, der kan gøre mig bekymret i perioder.

LÆS OGSÅ: Nysgerrighed hjælper

Ustabilt blodsukker

Mit blodsukker har svinget enormt meget det sidste års tid. Jeg er blevet endnu mere bevidst om, i hvor høj grad stress kan påvirke blodsukkeret. Mit småspiseri har også gjort sit til, at det har været mere svingende. Heldigvis er mit langsigtidsblodsukker fint. Men meget højt og lavt blodsukker er ikke godt for kroppen. Jeg kan ikke give pandemien skylden for alt, men det er en del af forklaringen.

Hvilke af dine vaner påvirkes af pandemien?

LÆS OGSÅ: Har brudt en barriere med åbenhed

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev