8 typiske symptomer på diabetes
Udgivet for første gang: 16.07.20 | Sidst redigeret: 25.04.22Det antages at omkring 76.000 danskere går rundt med en uopdaget diabetes. Men hvad er egentlig symptomerne på diabetes, og hvordan føles de? Det får du en forklaring på her.
Husk at symptomer på diabetes varierer fra person til person, og om du har type 1 eller type 2 diabetes. Snak med din læge, hvis du har mistanke om, at noget er galt, og du gerne vil være helt sikker.
Hvis man får type 1 diabetes, vil symptomer ofte komme meget hurtigt, og man vil hurtigt fornemme at noget ikke er, som det skal være, da man ofte meget hurtigt behøver tilførsel af insulin.
Ved type 2 diabetes vil insulinproduktionen i kroppen over tid blive reduceret og symptomerne kan komme mere «snigende» over flere år, noget som kan gøre det vanskeligere at opdage ændringerne.
1. Du er meget tørstig
«Udtalt tørst» står som regel øverst på listen, når du søger på «symptomer på diabetes». Men hvad betyder det egentlig? Personer, som får type 1 diabetes bliver hurtigt opmærksomme på, at noget ikke er, som det skal være, fordi de pludselig begynder at drikke rigtig meget. Og vi taler om mange, mange liter om dagen.
Hos personer med type 2 diabetes vil det ofte ikke være lige så slemt. Noget af det skyldes, at type 2 diabetes ofte rammer ældre mennesker, som i forvejen har nedsat tørst.
LÆS OGSÅ: Drikker du nok?
2. Du tisser mere
Når blodsukkeret stiger, som det gør ved diabetes, kommer sukkeret ikke ud i musklerne, som det ellers ville have gjort, og dette sukker suger vandet til sig. Det er nøjagtig ligesom når man laver jordbærgrød. Hvis du hælder sukker over friske jordbær og lader det stå, er det slet ikke nødvendigt at hælde vand på, fordi sukkeret trækker væsken ud af jordbærrene.
Menneskekroppen består af 60% vand, så på det punkt er vi ikke så forskellige fra jordbær. Den eneste måde, kroppen kan udskille det overskydende sukker på, er at tisse det ud, og i den proces bliver kroppen dehydreret, og derfor er man nødt til at drikke langt mere end man plejer. Og det, der kommer ind, skal også ud igen. For nogle bliver det så slemt, at de nærmest sidder med munden på vandhanen, mens de tisser.
3. Kløe
Det er specielt i skridtet og på «fugtige» steder på kroppen – så som armhuler, mellem tæerne, under brysterne og mellem eventuelle deller, at det begynder at klø. Det skyldes, at det overskydende sukker fra blodet aflejres ved urinrøret, når man tisser, og på huden, når man sveder. Svamp og bakterier elsker de søde rester, så de har rigtig gode betingelser for at formere sig. Og så begynder det at klø.
LÆS OGSÅ: ABC’en for egenkontrol
4. Sår har vanskeligt ved at hele
Til tider klør man, til der går hul på huden, og så kan svamp og infektioner virkelig holde en fest. Man ser det særligt på skinnebenet hos ældre mennesker, som ikke har så meget fedt på kroppen. Huden kan blive pergamenttynd, og så er det lettere at klø til der går hul. Disse sår har meget svært ved at hele.
Derfor er det vigtigt at man holder huden fugtig og smidig med en god creme.
5. Kvalme og hovedpine
Når blodsukkeret stiger kommer den nødvendige energi ikke ud i musklerne og resten af kroppen. Men da hjermen lever af sukker, skal kroppen finde en anden måde at fodre hjermen. Derfor begynder kroppen at forbrænde fedt og muskler for at lagre de kulhydrater, som hjernen skal bruge for at kunne fungere.
I den kemiske proces, der sker i kroppen, dannes der syrerester i form af acetone. Kroppen kan kun komme af med syren ved hjælp af udånding eller ved at kaste op. Det er derfor, at man kan opleve kvalme og hovedpine. Det er lidt som at sidde og lugte ned i en flaske med neglelakfjerner i lang tid.
LÆS OGSÅ: Sådan lykkes du med struktureret blodsukkermåling
6. Træthed
Som du kan læse i punkt 5 tappes kroppen for ressourcer. Selv om man både spiser og drikker, får kroppen ikke noget ud af det, og man bliver meget træt. Mange med uopdaget type 2 diabetes tænker ikke specielt meget over det, og slår det hen med, at man jo ikke er 25 år længere, og at det er OK at snuppe sig en lur midt på dagen.
7. Føleforstyrrelser
Dette er en typisk følge af at have haft type 2 diabetes i længere tid, og skyldes at der er skader på nervesystemet, som så fører til nedsat følelse i hænder og fødder. På samme måde som med træthed, er det ikke noget man selv lægger mærke til, fordi det kommer «snigende» og man vænner sig til det.
Føleforstyrrelser opstår i fødderne og hænderne, og det kan føles som, de sover. Nogen kan slet ikke føle deres fødder, og foden kan føles som en klump for enden af benet. Man vil da heller ikke kunne mærke om skoene er for små, eller om der er en fold på strømperne, som gnaver.
Det kan føre til sår på fødderne, og disse sår har vanskeligt ved at hele. Føleforstyrrelser kan også medføre dårlig balance, fordi man simpelthen ikke kan mærke, når man går.
LÆS OGSÅ: Nydiagnosticerede med diabetes
8. Synsforstyrrelser
Mange oplever, at de har problemer med at ændre fokus, når de f.eks. har siddet pg læst, og derefter skal se noget på TV. Det skyldes ikke, at man er ved at miste synet, som mange med diabetes naturligt nok frygter, men at øjet mister sin spændstighed. Det gør det på grund af dehydreringen, som sker i kroppen, når blodsukkeret stiger.
På samme måde som med mange af de andre symptomer, er dette noget vi tilskriver alderen, og så går vi til en optiker og får et par briller. Men start med at købe et par billige læsebriller, og få din læge til at teste, om du skulle have diabetes uden at vide det. Så snart blodsukkerbalancen er genoprettet, vil man kunne mærke det på synet.
LÆS MER: Sådan kan du bedst forebygge øjenkomplikationer
Hvordan ved jeg, om jeg har diabetes?
Måske sidder du lige netop nu, og synes at du har alle symptomerne på diabetes. Måske har du slet ingen symptomer. Ingen af delene kan fortælle dig, om du har diabetes eller ej. Personer med type 2 diabetes er oftest fuldstændig symptomfrie. Det allerbedste er derfor at gå til din læge og få det undersøgt.
Lægen prikker et lille hul i fingeren eller øreflippen, og så kan man måle blodsukkeret gennem de sidste 6-8 uger. På denne måde kan man konstatere om man har eller ikke har diabetes.
LÆS OGSÅ: Bliv en blodsukker-detektiv
Kilder:
– Diabetesforeningen: Diabetes i Danmark, Symptomer og årsager type 2, Symptomer og årsager type 1.
– Lev med diabetes: 8 vanlige symptomer på diabetes.
Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.