Aktiv med diabetesLæsernes historier

Træning med højt blodsukker

Udgivet for første gang: 01.01.23
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.


For os, der lever med diabetes og er insulinafhængige, er det så godt som umuligt at have et perfekt blodsukker hele tiden. Der vil altid være udsving, og man vil opleve gode og mindre gode dage, når det gælder regulering af blodsukkeret.

Man ved, at træning og aktivitet er gavnligt, når man skal holde blodsukkeret nede. Ikke desto mindre har jeg svært ved at finde ud af, ved hvilke blodsukkerværdier jeg præsterer bedst og har mest mulig energi til træning.

Annonce

Derudover oplever jeg også store udsving i blodsukkeret fra gang til gang, når jeg træner. Det gælder både med hensyn til, hvor belastet jeg er i dagligdagen, og hvor meget jeg har trænet de sidste par dage. Derfor sker det stadig, at jeg har et højere blodsukker end anbefalet, når jeg træner.

Jeg vil på ingen måde begive mig ud i en medicinsk afhandling om, hvad der sker i kroppen, når man træner med et højt blodsukker. Eller hvor hensigtsmæssigt det er at tvinge sig selv til at træne, når man ikke føler sig hundrede procent oplagt. Det har jeg slet ikke kompetence til at udtale mig om.

Mine betragtninger

Men jeg vil alligevel fortælle om mine overvejelser og mine erfaringer med at træne, selvom blodsukkeret ikke er helt, som det burde være. Først og fremmest er det godt at følge Diabetesforeningens generelle råd, når det gælder fysisk aktivitet og træning. De anbefaler at have et blodsukker på mellem 6 og 15 mmol/l, når aktiviteten starter.

Det er lettere sagt end gjort, men jeg vil tilføje, at der er en del individuelle forskelle, alt efter hvor længe man har tænkt sig at træne, om man har mulighed for at spise under træningen, og hvornår på dagen man træner. Hvis jeg træner tidligt på formiddagen, har jeg altid spist i god tid. Jeg spiser godt med kulhydrater, så jeg har noget energi at køre på.

Alligevel er jeg meget forsigtig med at tage for meget hurtigtvirkende insulin, fordi jeg tager langtidsvirkende insulin, som er med til at sænke blodsukkeret relativt meget mod slutningen af træningspasset. Det sker næsten kun, når jeg træner om morgenen eller midt på dagen. Det betyder, at hvis jeg startede aktiviteten med et blodsukker på 6 mmol/l, ville det blive alt for lavt for mig.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Uønsket højt blodsukker

Med andre ord sker det ofte, at jeg starter træningen med et blodsukker, som er et godt stykke over 10 mmol/l. Det ville jeg anse for at være ganske højt, og af og til er blodsukkeret så svært at kontrollere, at jeg sågar må acceptere at træne med et blodsukker på 14-18 mmol/l.

Det er selvfølgelig ikke optimalt, hvilket jeg godt ved. Alligevel plejer jeg at komme igennem træningen til trods for et uønsket højt blodsukker. Dette er ikke godt i længden, fordi man kan udskille ketoner i urinen eller i blodet, hvilket betyder, at cellerne sulter og er løbet tør for energi. Selv er jeg ikke vant til at måle ketoner i urinen, og derfor tænker jeg sjældent over dette, når jeg ved, at blodsukkeret er over de optimale værdier for god træning. Derfor bliver jeg ved med at presse mig igennem træningspas, selv med højt blodsukker.

Som nævnt ved jeg ikke, hvor klogt og hensigtsmæssigt det er at gennemføre en planlagt aktivitet, når der ikke er styr på blodsukkeret. Men uanset hvad tror jeg, at man lærer en masse om sig selv ved at udfordre sig selv ved ikke at have det perfekte blodsukker, hver gang man træner. Jeg ville kun få trænet ganske få gange i løbet af et år, hvis jeg sagde til mig selv, at jeg for eksempel skulle have et blodsukker på mellem 8 og 10 mmol/l for at kunne træne.

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Det bedste tip

Det bedste tip, jeg har, og det, jeg plejer at gøre, er at sænke forventningerne til mig selv, når mit blodsukker er højt. Ofte ved jeg godt, når jeg går i gang med træningen, at mit blodsukker burde være lidt lavere. Men jeg bryder mig ikke om at tage insulin, lige inden jeg skal træne, fordi jeg er bange for at få insulinføling midt i det hele. 

Så er det trods alt lettere at træne med lidt for højt blodsukker. Ved at sænke forventningerne til mig selv accepterer jeg ganske enkelt, at det bliver et tungere træningspas end normalt, fordi energiniveauet ikke er på toppen. Eftersom cellerne ikke får tilstrækkelig med energi, kan jeg heller ikke forvente, at jeg præsterer optimalt.

På trods af dette mener jeg, at det er vigtigt at gennemføre noget af det, man har planlagt, både fordi enhver aktivitet er bedre end ingenting, og fordi træningen kan hjælpe med at sænke blodsukkeret og genvinde kontrollen efterfølgende.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Stabilt under hele træningen

Den form for træning, jeg foretrækker, er en kombination af styrketræning og konditionstræning med høj intensitet. Nogle dage træner jeg dette hver for sig. Andre dage kombinerer jeg ved at træne styrke først og løbe en given distance bagefter. Det er især her, at jeg oplever, at mit blodsukker falder enormt hurtigt, når jeg først begynder at løbe.

Med andre ord kan jeg gennemføre store dele af træningspasset med relativt højt blodsukker, før det falder ret hurtigt hen mod slutningen. Sådanne træningspas kan jeg bedst gennemføre sent på dagen, fordi der som regel ikke er lige så mange forstyrrelser fra den langtidsvirkende insulin på dette tidspunkt. Så er det også langt nemmere at holde blodsukkeret stabilt gennem hele træningen. Hvis det ikke lader sig gøre at træne sent, er det min erfaring, at jeg må acceptere, at jeg ikke løfter lige så tungt, ikke kan træne så intensivt eller har lige så meget energi, som jeg ville ønske.

Lidt for højt blodsukker

Alt i alt tror jeg, at det vigtigste er, at man får gennemført den træning, man har planlagt. Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at blodsukkeret er så højt, at kroppen værker, og det føles, som om man skal kollapse, bare man løfter en vægt eller øger intensiteten på løbebåndet.

Men hvis det “bare” føles lidt mere ubehageligt i form af mindre energi på grund af det høje blodsukker, så kan jeg ikke se, at der er noget i vejen for at træne med lidt for højt blodsukker fra tid til anden. Det har jeg selv gjort meget og har ikke oplevet nogen fysiske gener ud over et lavere energiniveau. Når det er sagt, skal det også nævnes, at jeg utallige gange har været nødt til at gå slukøret hjem fra træning efter at have forsøgt at træne, men indset, at det var umuligt med det høje blodsukker, jeg havde.

Jeg tror, at det vigtigste er, at man selv mærker efter og prøver sig lidt frem. Meget af det sidder alligevel mellem ørerne. Hvis du har et højt blodsukker inden træning, kan du vende tankerne fra “Øv, nu får jeg ikke trænet” til “Nu vil jeg gøre, hvad jeg kan, og fortsætte så længe jeg orker, og glemme alle mine ambitioner om, hvor mange kilo jeg skal løfte, eller hvor mange kilometer jeg skal løbe.” Igen gælder det om at huske, at al aktivitet er bedre end ingenting, og at det er sundheden, der skal være i fokus. Hvis du har lyst til at prøve at træne med et lidt for højt blodsukker, så gør det. Men hvis det er ubehageligt, kan det være en god idé at stoppe.

Kilde: diabetes.dk

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce