Læsernes historier

Pas på fødderne, nu hvor luften er tør

Udgivet for første gang: 27.11.22
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Det er ekstra vigtigt at passe på fødderne, nu hvor luften er tør. Her er, hvad der skete med mig.

Jeg vågnede en nat for at gå på toilettet. Intet mærkeligt ved det. Men da jeg åbnede øjnene, så jeg, at der var en del blod på gulvet. Jeg forstod det ikke helt til at starte med. Men da jeg fik tørret blodet op og vasket væk, så jeg, hvor det kom fra. Huden under venstre fod var revnet, så det var begyndt at bløde. 

Annonce

Plejer fødder regelmæssigt

Jeg havde en tid hos fodterapeuten så sent som tre dage før denne episode. Hun tager sig især af de steder under mine fødder, hvor jeg tydeligvis har tynd og tør hud. Fødderne masseres godt ind i fugtighedscreme. Derudover sørger jeg selv for at gøre det samme hver morgen.

Efter andre episoder med små sår på fødderne er jeg meget opmærksom på dette. Jeg har tidligere skrevet om en episode, hvor jeg var i Spanien og fik et lignende sår næsten samme sted. Dengang var der godt nok “udenlandske” bakterier med i billedet, og det så meget grimt ud. Efter god lægebehandling kom der dog styr på det.

LÆS OGSÅ: Mange føler skam over at have diabetes type-2

Vigtigt med tilsyn af en læge

Nu fik jeg renset det lille sår hurtigt og sat et kompres på, som dækkede det fint. Af erfaring ved jeg, at det er vigtigt at kontakte en læge hurtigst muligt, hvis man får sår på fødderne. Især hvis de ser røde og betændte ud. Jeg har en god ven, som også er diabetiker, og som gik til lægen og fik en antibiotikakur, der ikke “ramte” de bakterier, han havde fået i såret. Det endte med, at han måtte have benet amputeret under knæet. På grund af et meget lille sår på lilletåen! 

Så pas godt på dine fødder, især nu hvor luften er kold og tør.

LÆS OGSÅ: At være gæst med diabetes type 2

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev