Læsernes historier

Hvordan håndterer man sin diabetes og passer på sin mentale sundhed i barselstiden?

Udgivet for første gang: 22.03.24
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Når man har diabetes og bliver forælder, har man ikke bare en lille baby, man skal tage sig af, man skal også tage vare på sig selv og en kronisk sygdom, som i forvejen er krævende. Hvad gør jeg for at tage vare på min mentale sundhed som nybagt mor med diabetes? Det vil jeg fortælle dig her.

Min mand og jeg har heldigvis fået en sund og glad baby, der hverken har haft problemer med mavesmerter, amning, søvnbesvær eller uro. Lige fra starten har hun sovet og spist godt og været tilfreds. For mit eget vedkommende har det alligevel været vigtigt at gøre, hvad jeg kan, for at barselstiden bliver så god som muligt. Jeg har personligt haft brug for at være social og aktiv. Her har vi alle forskellige behov afhængigt af vores situation, og hvordan vi oplever barselstiden.

Annonce

For mig har følgende faktorer været vigtige for at passe på mig selv og min mentale sundhed, så jeg kan tage mig af mit barn og min diabetes bedst muligt:

  • Fysisk aktivitet
  • Socialt samvær
  • Kost

Fysisk aktivitet af hensyn til blodsukkeret og velværet

Jeg var virkelig spændt på, hvordan det ville gå med træningen, da jeg blev mor. Jeg forestillede mig, at jeg ville gå ture med barnevognen, men ville jeg få tid til styrketræning, som jeg elsker, og som mit blodsukker reagerer godt på? Da kroppen begyndte at føles godt igen efter fødslen, tog jeg til styrketræning, mens faren passede barnet. Det var SÅ dejligt og gav mig virkelig lyst til at komme i gang med træningen igen.

I det fitnesscenter, jeg går i, tilbyder de børnepasning, fra barnet er 6 uger gammelt, og jeg besluttede hurtigt at gøre brug af dette tilbud. Jeg synes, det er dejligt at få trænet i dagtimerne, og for mig har det fungeret rigtig godt med børnepasning i fitnesscentret.

Derudover har jeg deltaget i barselstræning to dage om ugen med andre mødre. Her træner vi, mens babyen ligger på en måtte ved siden af. Jeg slår to (tre) fluer med et smæk: Jeg får trænet, og både barnet og jeg får dækket et socialt behov. Trilleture er der også en del af, og jeg synes, det er ret hyggeligt at gå med barnevognen. Derudover trives barnet godt i barnevognen og tager sig normalt en lur. Det er win-win!

LÆS OGSÅ: At skifte nål oftere gav mig bedre kontrol med blodsukkeret

Foto: Privat.

Behov for at møde andre i samme situation

Ligesom da jeg fik diabetes, var det at blive mor noget helt nyt for mig. Jeg har haft behov for at møde andre i samme situation for at udveksle erfaringer, tanker og bekymringer. Her hvor jeg bor, er der mange gode tilbud, man kan gøre brug af i barselsperioden, hvis man vil.

Derudover har jeg selv taget initiativ til at lære andre mødre at kende gennem forskellige aktiviteter og den mødregruppe, jeg blev tildelt på sundhedscentret.

LÆS OGSÅ: Dårlig kontrol med blodsukker i hektiske perioder

Fornuftig kost

Jeg var spændt på at se, hvordan min krop og mit blodsukker ville reagere på amningen. Jeg har hørt om flere, der blev meget sultne, når de ammede, og fik at vide, at det også ville påvirke blodsukkeret. Jeg vil ikke sige, at jeg er blevet meget mere sulten, men jeg kan helt sikkert mærke, at det påvirker mit blodsukker og tager på energien. Det er lidt sværere at regulere blodsukkeret, og jeg har lidt flere episoder med insulinføling.

Ikke desto mindre har det været vigtigt for mig at holde fast i rutiner med regelmæssige måltider og en fornuftig kost. Når man går hjemme, kan der hurtig gå for meget hygge i den. Jeg hygger mig, når jeg er på café og deslige, men jeg prøver at spise fornuftigt og skelne mellem hverdag og weekend, selvom jeg er hjemme hver dag.  For mig har det hjulpet at have en plan for dagen og komme ud hver dag.

LÆS OGSÅ: Lad os arbejde for at få et godt kropsbillede med diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev