Læsernes historier

Dårlig kontrol med blodsukker i hektiske perioder

Udgivet for første gang: 01.02.24
Frida Rasch
Skrevet af: Frida Rasch

Født i 1994 og opvokset i Bergen, Norge. Er uddannet cand.økonom og arbejder som digital analytiker. Da jeg fik type 1-diabetes i 2020, var jeg 25 år og vidste intet om sygdommen. Siden da har jeg haft en stejl indlæringskurve og haft en øget tørst efter at lære andre om det.

Normalt lever jeg et meget lidt hektisk liv, der giver mig meget ro og tid til god diabetesbehandling. For nylig havde jeg en meget hektisk uge, og jeg oplevede en klar forværring af blodsukkeret.

Jeg arbejder ved computeren otte timer om dagen, fem dage om ugen. Tre af dagene arbejder jeg hjemmefra og de sidste to i et kontorlandskab. Arbejdspladsen er fleksibel, og jeg kan arbejde lidt længere den ene dag og lidt kortere den anden. Jeg bor i en lejlighed i en velholdt andelsboligforening og har kun ansvaret for en moderat krævende hund sammen med min mand. Samlet set vil jeg vove at påstå, at jeg har en mindre hektisk hverdag i forhold til mange andre.

Annonce

Det, at min hverdag normalt ikke er hektisk, tror jeg, har spillet en stor rolle for, at jeg har formået at håndtere det at få diabetes som 25-årig og relativt hurtigt formået at lære om sygdommen og forskellige teknikker til god diabetesbehandling. Ikke alle har denne “luksus”.

Når hverdagen pludselig bliver hektisk

For nylig oplevede jeg, hvordan det er at leve et hektisk liv i en uge. Vi havde kolleger på besøg fra Bangladesh, som jeg ikke har mødt i de 1,5 år, jeg har arbejdet sammen med dem. Det var derfor vigtigt for mig at deltage så meget som muligt for at lære mine kolleger godt at kende på den korte tid. Det betød for det første at tage ind på kontoret fem dage om ugen samt deltage i aktiviteter om aftenen alle dage. Derudover havde jeg planlagt weekendture både før og efter besøget.

Med appen, der hører til min CGM (kontinuerlig glukosemåler), kan jeg se daglige grafer over mit blodsukker i de sidste 90 dage. Efter denne hektiske periode har jeg analyseret graferne før, under og efter og kan se, at der har været store ændringer. Den mest fremtrædende er, at blodsukkeret ligger alt for højt virkelig meget af tiden.

LÆS OGSÅ: Diabetesaffald: Gør min sygdom mig til et miljøsvin?

Hvorfor kan jeg ikke holde styr på blodsukkeret i hektiske perioder?

Jeg har prøvet at tænke over, hvorfor jeg ikke kan holde styr på blodsukkeret, når dagene bliver meget mere hektiske end normalt, og er kommet frem til to vigtige årsager.

Den første er mere bevidst og skyldes øget frygt for føling. Når jeg skal være sammen med andre mennesker, er jeg mere bange for føling, fordi jeg kan blive “sat ud af spillet” i 15-30 minutter og i værste fald blive meget træt resten af dagen. Ved at holde blodsukkeret for højt falder risikoen for føling, tænker jeg. Så længe det ikke bliver for højt, for kroppen vil jo også blive påvirket af det.

Den anden er mere ubevidst og skyldes tid. Når der foregår meget, tager jeg mig ikke lige så meget tid til at vurdere, hvor meget insulin jeg har brug for til det, jeg spiser eller drikker. Jeg tjekker heller ikke blodsukkeret så ofte. Derudover tager jeg færre korrektionsdoser.

LÆS OGSÅ: Mit første møde med type 1-diabetes

Hvordan kan jeg få bedre styr på diabetes, når dagene er fyldte?

Normalt har jeg sjældent meget hektiske perioder, og de varer som regel kun én eller et par dage. Derfor har jeg ikke tænkt så meget over det før. Denne lidt længere periode, jeg havde for nylig, gjorde mig derfor mere opmærksom på det og gav mig lyst til at blive bedre til også at håndtere diabetesbehandlingen i de perioder.

Jeg tror, at et vigtigt udgangspunkt for mig vil være at ændre lidt på mine egne prioriteringer. Er det virkelig så slemt, hvis jeg skulle få føling og blive sat lidt ud af spillet? Så længe jeg har forberedt mig med mad og drikkevarer, ved jeg jo godt, hvordan jeg skal håndtere sådan en situation. Samtidig tænker jeg, at jeg ikke lærer det, hvis jeg aldrig tør prøve. Nogle gange skal man vel bare kaste sig ud i det?

LÆS OGSÅ: Lad os arbejde for at få et godt kropsbillede med diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce