Aktiv med diabetes

Diabetes og golf

Udgivet for første gang: 29.05.17 | Sidst redigeret: 18.04.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Dennis Granath er 28 år og har levet med diabetes siden 1999. Han har siden 2009 boet i Minneapolis, USA, hvor han arbejder som sælger for et global oversættelsesbureau.

Det har på mange måder ikke altid været en nem rejse. Dette kan mange i samme situation garanteret forholde sig til. Gennem de tidlige teenageår har forskellige sportsgrene og den første kontakt med alkohol ikke været nemme.

Annonce

Da jeg var 12-13 år, konkurrerede jeg på et meget højt niveau i golf. Golf er en vidunderlig sport, som jeg forhåbentlig vil være i stand til at spille i de mange år endnu. Ulempen ved golf kombineret med diabetes er, at det kan være vanskeligt at kontrollere blodsukkeret. Der er mange faktorer, der spiller ind: tidspunkt på dagen, længde af banen, vejr, humør, etc. Listen er lang, og det har krævet en frygtelig masse test gennem tiden for at finde den rigtige opskrift. For en god golfspiller kræves der koncentration og fokus ved hvert slag. Det er derfor yderst vigtigt at styre energiindtaget, da lavt eller højt blodsukker kan ødelægge koncentrationen.

LÆS OGSÅ: Optimisme i 2021

Min planlægning for en runde golf

Som jeg nævnede ovenfor, har der krævet en masse test af forskellige strategier for at regne ud, hvad der virker for mig personligt. Vi er jo alle forskellige, så jeg anbefaler, at man selv eksperimenterer og finder sin egen måde.

Min planlægning for en runde golf begynder tre timer før. I øjeblikket bruger jeg en insulinpumpe. Jeg har en indstilling på min pumpe, som hedder “Golf”, og som giver mig insulin efter mine behov. Jeg sænker insulindosis nogle timer før jeg spiller, fordi det tager kroppen et stykke tid at justere. Hvis jeg sænker min dosis, når min runde starter, risikerer jeg, at blodsukkeret falder. Det vil helt sikkert påvirke mit spil.

Jeg forsøger altid at spise et stort måltid omkring 1-2 timer før min golfrunde. Under runden spiser jeg lidt ved ca. hver tredje hul. Det kan være et stykke frugt, en energibar, en halv sandwich, nødder, osv. Dette gør det muligt for mig at holde min energi og mit blodsukker på et godt niveau i længere tid. I kombination med dette tester jeg mit blodsukker på hvert andet hul. Dette skyldes, at lavt blodsukker er meget sværere at spille med end højt.

LÆS OGSÅ: Bolusberegneren giver mig frihed

Anden læring

For omkring tre år siden begyndte jeg at løbetræne på længere afstande, og siden da har jeg løbet fire halvmaratons. Denne læringstid har også hjulpet mig til yderligere at styre mit blodsukker både på og uden for golfbanen.

Al min træning og alle mine test har ikke kun resulteret i bedre resultater på golfbanen, men også i en lavere HbA1c og et vægttab på omkring 15-20 kg over 3 år.

Diabetes er ikke et spil. Vi ved alle, at det kræver tid og tålmodighed. Men med lidt kreativ tænkning og disciplin er det muligt at leve et normalt og aktivt liv.

LÆS OGSÅ: Vælg kulhydrater med omhu

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce