Læsernes historier

At være træt af diabetes

Udgivet for første gang: 12.04.24
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

At leve med diabetes indebærer mere end blot at regulere blodsukkerniveauet. For mange af os kan det være en konstant kamp for at opretholde en balance i hverdagen. Dette kan ofte føre til en følelse af vedvarende udmattelse.

For os med type 1-diabetes, er hverdagen præget af en kontinuerlig bekymring og overvågning. Det kan være en kompliceret opgave at få balance i insulininjektioner, indtagelse af kulhydrater og fysisk aktivitet. Det kan medføre stress og bekymring om at undgå de farlige udsving i blodsukkeret. Vedvarende bekymring kan medføre søvnmangel og generel udmattelse og fatigue. Jeg oplever det i perioder, hvor jeg har travlt og samtidig har andre bekymringer udover min diabetes.

Annonce

Udsving i blodsukker

Såfremt blodsukkeret bliver for højt, kan det medføre træthed, tørst og vægtproblemer. Hvis blodsukkeret omvendt bliver for lavt, kan det medføre hypoglykæmi, som giver symptomer som svimmelhed, rystelser og forvirring. Den konstante balancegang mellem højt og lavt blodsukker er udmattende og kan påvirke de daglige aktiviteter.

LÆS OGSÅ: Styrket venskab gennem insulin

Kontinuerlig overvågning

Den moderne teknologi har gjort det nemmere at overvåge blodsukkerniveauet. Jeg er utrolig glad for min CGM, som gør det nemmere at klare mig gennem hverdagen. Det er selvfølgelig belastende med alle alarmerne om højt og lavt blodsukker flere gange dagligt, hvor du får en ekstra påmindelse om sygdommen. Alternativet er dog værre, og jeg vil hellere have den stressfaktor end at gå tilbage til at stikke mig i fingeren flere gange i løbet af dagen. Og undertiden kan teknologien svigte, så CGM’en ikke virker længere. Det får mig til at reflektere over, hvor afhængig jeg er blevet af teknologien.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Mental belastning

Mental sundhed er et vigtig, men ofte overset aspekt af at leve med type 1-diabetes. De konstante bekymringer, udsvingene i blodsukker og de daglige udfordringer kan føre til utryghed og i værste fald angst. At skulle håndtere disse psykiske belastninger samtidig med de fysiske udfordringer ved sygdommen kan medføre total udmattelse. Jeg bliver ofte frustreret og ked af, at jeg har fået denne sygdom. Heldigvis går det oftest over, når blodsukkeret er under kontrol igen.

At finde styrke og støtte

Til trods for de mange udfordringer der følger med type 1-diabetes, er det vigtigt at vide, at mange af os, som lever med sygdommen, finder styrke og støtte via fællesskaber og den rette behandling. Jeg har selv fået mange gode venskaber ved at engagere mig. Personer som ved, hvad jeg gennemlever, og som kan være en støtte, når jeg har det svært. Det er også rart at kunne hjælpe andre og bruge sine mange års erfaring med diabetes. 

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce