Læsernes historier

Styrket venskab gennem insulin

Udgivet for første gang: 14.03.24
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Der er øjeblikke i livet, som tester venskaber til det yderste og giver os mulighed for at se, hvor stærke båndene mellem os egentlig er. Det skete for mig og min nærmeste veninde.

Vi var på roadtrip i Portugal i efteråret 2023. Det var 30 år siden, vi var udvekslingsstuderende i landet, og vi var på en “genforeningstur” fra Lissabon til nord for Porto. Der var meget bilkørsel, og vi skiftedes til at køre. Hastighedsgrænsen på motorvejen er lidt højere i Portugal end i Norge, og det går hurtigt.

Annonce

Utilpas

Det var mod slutningen af ferien, og det var “min tur” til at køre. Jeg elsker at køre bil, og efter jeg har fået en kontinuerlig blodsukkermåler, er jeg sjældent nervøs for at køre med hensyn til blodsukkeret. Jeg var heller ikke nervøs den dag. Vi kørte i høj fart på motorvejen, da min mobiltelefon begyndte at bippe. Min veninde tjekkede, og appen, der viser mit blodsukker, viste et blodsukker på 12,3 mmol og med en pil lige op.

Sløret syn

Det var lidt over en time siden, jeg havde spist og taget måltidsinsulin. Så jeg vidste, at mit blodsukker ville fortsætte med at stige den næste time, hvis jeg ikke fik taget insulin hurtigt. Med højt blodsukker kan mit syn blive sløret, og det er ikke godt, når jeg kører. Vi var på motorvejen, og det var ikke muligt bare at holde ind til siden. Så jeg spurgte min veninde, om hun ville give mig insulin. Jeg bruger sprøjter, og hun var nødt til at finde insulin og en kanyle frem. Jeg fortalte, hvor mange enheder jeg skulle have.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Nervøs

Jeg sagde til min veninde, at vi kunne prøve at vente, indtil vi fandt et sted at stoppe, men vi vidste begge, at der var langt mellem dem. Så hun besluttede at stikke mig. Hun løftede op i min T-shirt og stak den ind i fedtlaget lige under huden. Helt fint og uden spild. Hun var nervøs, men gjorde det perfekt. Efter 20 minutter begyndte mit blodsukker at falde, og turen gik videre som planlagt.

Et par uger senere var jeg til middag hjemme hos min veninde. Jeg havde ikke tænkt mere over episoden, men hun fortalte mig, at den havde sat sig spor hos hende. Hun vidste godt, at diabetes er en alvorlig sygdom, men det, at jeg skulle have insulin så hurtigt i den situation, gjorde hende endnu mere opmærksom på, hvor hurtigt det kan gå op eller ned med blodsukkeret. Og hvor afhængig jeg er af tilførslen af insulin.

Tillid

Denne hændelse var med til at vise mig, at ægte venskab er baseret på tillid, omsorg og en dyb forståelse af hinandens behov. Min veninde havde vist, at hun var villig til at hjælpe mig, når jeg var i en vanskelig situation. Jeg havde altid vidst, at hun var en vidunderlig ven, men det gjorde venskabet endnu dybere, og vi forstår bedre værdien af at være der for hinanden i gode og dårlige tider

Jeg tog ved lære af denne begivenhed. Jeg er blevet endnu mere omhyggelig med at kontrollere mit blodsukker, før jeg f.eks. kører bil.

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce