Læsernes historier

Spørgsmål, jeg får om type 2-diabetes

Udgivet for første gang: 13.11.22
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Jeg har haft diabetes i mange år, og det er min familie og mine venner godt klar over. Men af og til dukker der spørgsmål op fra folk, jeg måske ikke kender så godt. Et af dem er, hvad jeg tror er grunden til, at jeg er ramt. 

I mange tilfælde skrives der jo, at overvægt og dårlig livsstil kan være udslagsgivende. Da jeg er slank og har en normal aktiv livsstil, burde jeg ikke være i farezonen. Men desværre viser det sig, at type 2-diabetes for nogle er arveligt betinget. Med to brødre, der også har type 2, ligger det nok til familien. 

Annonce

Er det tilladt at spise kage?

Andre spørgsmål, der dukker op, er eksempelvis, om jeg savner det liv, jeg havde, før jeg fik diabetes? Hertil kan jeg svare, at det gør jeg nogle gange. Især i situationer, hvor der er stort dessertbord og mange flotte kager. Men man lærer at leve med det, og det er heldigvis tilladt at tage et stykke kage ved en sådan lejlighed. Bare det ikke bliver hver dag. Og så behøver man heller ikke at tage det største stykke mazarinkage. 

Af og til møder jeg nogen, som lige har fået type 2-diabetes, og som spørger, om jeg har nogle gode råd om, hvordan sygdommen håndteres bedst muligt. Til dem siger jeg som regel, at man skal være streng ved sig selv i den første tid, undgå sukker så vidt muligt og måle blodsukkeret ofte. Efterhånden lærer man sygdommen at kende og finder ud af, hvordan kroppen reagerer, for så er det meget lettere at tilpasse sig. 

LÆS OGSÅ: At være gæst med diabetes type 2

Hvad med drikke?

Når samtalen handler om, hvad man må og ikke må spise, synes jeg ikke, at ret mange kommer ind på, hvad man må drikke. Vand er naturligvis meget vigtigt, og læskedrikke uden sukker er helt okay. Men der tales sjældent om øl og alkoholiske drikkevarer. Hvis man tjekker op på det, finder man hurtigt ud af, at det ikke er særlig godt at drikke øl. Både almindelig øl og mange vine indeholder meget sukker. Personligt vil jeg hellere spise godt og vælger derfor en lille dessert frem for øl eller vin, og i de tilfælde, hvor jeg nyder alkohol til maden, nøjes jeg med et enkelt glas. 

I et senere indlæg vil jeg nævne enkelte andre ting, jeg bliver spurgt om af folk, der ikke har haft sygdommen så længe.

Hvad bliver du spurgt om vedrørende type 2-diabetes?

LÆS OGSÅ: Mange føler skam over at have diabetes type-2

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce