KlummeLæsernes historierLev med diabetes

Rasmus kæmpede til det sidste

Udgivet for første gang: 25.05.18
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

1.100 km blev det til for Rasmus Winther i ultracykelløbet Race Around Denmark. Et dårligt knæ gjorde, at han ikke nåede at gennemføre 1.600 km på 96 timer. Alligevel var deltagelsen en succes. Hans diabetes gav nemlig ingen udfordringer – blodsukkeret var stabilt hele vejen.

Annonce

Foto: Privat og Søren Frederiksen
Tekst: Søren Frederiksen, Context Media

Søndag 13. maj kørte Rasmus Winther i mål ved Casa Arena i Horsens. Fire dage tidligere var han kørt derfra med sit ‘Team Rasmus Winther – Racing with Diabetes’ i ryggen for at cykle 1.600 km i ultracykelløbet Race Around Denmark. Det gik ikke helt som planlagt.
“300 km inde i løbet fik jeg problemer med mit ene knæ, som jeg hverken kunne bøje eller strække. Så vi måtte gøre ophold 12-14 timer i nærheden af Hanstholm, hvor knæet fik en masse behandling,” fortæller Rasmus Winther.

Cyklede 1.100 km
Deltagerne i Extreme-versionen af Race Around Denmark havde maksimalt 96 timer til at gennemføre løbet. Så allerede på det tidspunkt var løbet så at sige kørt for Rasmus.
“Med det afbræk var det ikke længere realistisk at gennemføre løbet inden for tidsgrænsen. Men jeg besluttede at cykle så langt, som knæet kunne holde til, og som jeg kunne nå indtil fire timer før løbets afslutning. Det skyldte jeg både mig selv og alle de mennesker, som har støttet og hjulpet mig – ikke mindst min familie. På det tidspunkt ville jeg så hoppe ind i teamets bil og blive kørt til Horsens for at trille over mållinjen på cyklen,” siger Rasmus.
Det var nord for Køge, at Rasmus ramte sin egen tidsgrænse på 92 timer. Der havde han cyklet præcis 1.100 km.

Deltagelsen var en succes
Selvom Rasmus ikke gennemførte Race Around Denmark, ser han deltagelsen som en succes.
“Jeg ville først og fremmest bevise, at man sagtens kan træne til og deltage i et ultracykelløb, selvom man har diabetes. Faktisk var mit blodsukker overraskende stabilt under hele løbet, hvor jeg blev målt hver halve time af teamets læge. Jeg lå på mellem 6 og 9 mmol/l det meste af tiden, hvilket er optimalt for min præstation. Min basalinsulin var 30 procent lavere end til daglig, og jeg tog ingen bolusinsulin i forbindelse med maden. Alt, hvad jeg spiste, blev forbrændt med det samme. I hovedtræk brugte jeg maden til at regulere mit blodsukker,” siger Rasmus.
Dermed har Rasmus fået en viden, som er vigtig fremadrettet.
“Nu ved jeg, at min diabetes ikke forhindrer mig i at deltage i et andet ultracykelløb. Det kommende år holder jeg en pause med den hårde træning og fokuserer på familien. Men jeg kommer helt sikkert til at køre ultracykelløb igen på et tidspunkt – det er jeg ikke færdig med,” understreger Rasmus.

Læs også artiklen ‘Rasmus kører ekstreme cykeløb’ og hans træningsdagbøger ‘Sådan justerer jeg insulinen’ og ‘Sådan træner jeg til ultracykelløb’.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev