Aktiv med diabetesLæsernes historier

Træningsdagbog 2: Sådan træner jeg til et ultracykelløb

Udgivet for første gang: 08.05.18
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Her er den anden af Rasmus Winthers to træningsdagbøger. Den handler om, hvad ultracykling er, hvordan han træner til et ultracykelløb, og hvor vigtigt det mentale er for at gennemføre.

Annonce

Foto: privat
Tekst: Rasmus Winther

Jeg får ofte spørgsmålet, hvad ultracykling egentlig er? Det korte svar er, at ultracykling i modsætning til almindelig cykling er den enkeltes kamp mod tiden og ikke mindst sig selv. Ultracykling køres i hovedtræk i to discipliner: Den første handler om at tilbagelægge så mange kilometer som muligt på en fast tid – f.eks. 12 eller 24 timer. Den anden handler om at cykle en fast distance inden for en given tidsramme – i mit tilfælde 1.600 km på maksimalt 96 timer, når jeg kører Race Around Denmark. Fælles for begge discipliner er, at man kører solo uden nogen til at ligge i læ af (non-drafting).

Hvordan træner man op til at køre ultraløb?
Da jeg for tre år siden kørte mit første 12-timersløb, trænede jeg til at køre en distance på 180 km. Under disse ture har jeg kørt med basalinsulinen nedjusteret med 25 procent og indtaget 30-45 gram kulhydrater i timen. Men da jeg året efter besluttede mig for at køre 24 timer, var det straks lidt mere besværligt, for så ville jeg jo komme til at køre om natten, og jeg havde ingen ide om, hvordan mit blodsukker ville reagere på, at jeg var fysisk aktiv i løbet af så mange timer. Så året op til løbet gik meget af træningen med at køre træningsture på op til seks timer om natten. Jeg fandt ud af, at jeg i mit tilfælde skal nedjustere basalinsulinen med op til 75 procent om natten og stadig indtage mellem 30-45 gram kulhydrater i timen.
Denne gang bliver det noget anderledes, når jeg skal køre, hvad der svarer til 4×24 timers løb i træk. Og hvordan træner man så lige op til det? I løbet af vinteren har jeg trænet meget intervaltræning (spinning) og kørt længere træningspas på hometraineren på op til 200 km. Ud over cykeltræning har den også stået på løbetræning og styrketræning (ben, nakke, skuldre og lænd).
Cirka den seneste måned er jeg toppet med træningen. Jeg startede måneden med i syv dage, hvor jeg ud over mit fuldtidsarbejde og spinningundervisningen kørte minimum 100 km om dagen for at teste, hvordan det er at køre en længere distance flere dage i træk. Til sidst sluttede jeg måneden af med at tage på træningslejr på Vestkysten, hvor jeg om fredagen cyklede de 100 km dertil, om lørdagen cyklede jeg tre gange rundt om Ringkøbing Fjord (300 km), og om søndagen cyklede jeg så hjem igen. I alt blev det til 546 km. Men træning til ultracykelløb er mere end fysisk træning, for en stor del af et ultraløb handler om det mentale. Nogle siger, at man kører 20 procent med benene og 80 procent med hovedet.

Hvordan træner man sig op mentalt?
Mentaltræning er svær at sætte ord på, men for mig handler det om at overbevise mig selv om, at dette kan lade sig gøre og gentagne gange minde mig selv om, hvorfor jeg gør det, når nu det gør så ondt og tager så meget af min tid. Den mentale del af ultracykling er nok den del, der tænder mig mest: At kunne se, hvor meget man kan, hvis bare man bliver ved med at tro på, at det kan lade sig gøre.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev