Aktiv med diabetesKlummeLæsernes historierLev med diabetes

Træningsdagbog 1: Sådan justerer jeg insulinen

Udgivet for første gang: 24.04.18 | Sidst redigeret: 18.05.18
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Her er den første af Rasmus Winthers to træningsdagbøger. Den handler om, hvordan han justerer insulinen til spinning, stille og rolige ture på landevejen samt højintensive ture. I næste uge kan du læse, hvordan han træner, når han skal køre ultraløb.

Annonce

Foto: privat
Tekst: Rasmus Winther

Jeg er spinninginstruktør 3-4 timer om ugen i vinterhalvåret. Det er et godt supplement til landevejstræning og hometrainer. Det meste af min træning foregår for det meste alene, så derfor elsker jeg timerne på spinningcyklen i godt selskab. Det er også under disse timer, at jeg har fået erfaring med, hvordan jeg forbrænder kulhydrat og optager insulin under højintensitetstræning. Jeg vil i denne træningsdagbog komme med mine metoder til, hvordan jeg styrer mit blodsukker under forskellige former for korte træningspas.

Spinning – 1 til 2 timer
Da jeg startede med at køre spinning for 4 år siden, havde jeg ofte problemer med, at mit blodsukker blev lavt efter en halv time, og det var mildt sagt en kamp at komme igennem den sidste halve time af spinningtimen. Så efter et utal af forsøg og blodsukkermålinger er jeg nået frem til denne metode: Jeg afmonterer min insulinpumpe en halv time før træning og indtager hurtigvirkende kulhydrater, så mit blodsukker stiger til mellem 12 og 14 mmol/l. Når spinningtimen starter, går der ikke mere end 20-30 minutter, så er blodsukkeret faldet til mellem 5 og 7 mmol/l og er forholdsvist stabilt resten af timen. Efter træning tager jeg insulin svarende til den mængde basalinsulin, som pumpen ville have givet mig, hvis jeg havde haft den på. Den samme metode bruger jeg, når jeg kører 2 timers spinning. Den eneste forskel er, at jeg efter 50 minutter af træningen begynder at drikke væske med kulhydrater i – en halv liter med 50 gram kulhydrater – fordelt over de næste 45 minutter.

Landevejscykling – stille og rolig op til 2 timer
De gange, jeg kører en stille og rolig tur på landevejen, starter jeg med et blodsukker på cirka 9 mmol/l og nedjusterer basalinsulin til 75 procent i det antal timer, jeg forventer at køre. Under en rolig tur indtager jeg kun meget få langsomtvirkende kulhydrater – cirka 10-15 gram i timen.

Landevejscykling – høj intensitet i op til 2 timer
Hvis jeg kører højintensitetstræning på landevej, starter jeg lige som til spinning med et blodsukker mellem 12 og 14 mmol/l, men i modsætning til, når jeg kører spinning, afmonterer jeg ikke pumpen, men nedjusterer basalinsulin til 25 procent cirka en time, før jeg kører. Efter cirka 15 minutter begynder jeg at indtage både hurtige og langsomme kulhydrater – cirka 50 gram i timen. Når jeg er kommet hjem, tager jeg 2 enheder insulin, da jeg af erfaring ved, at mit blodsukker stiger lige så snart, jeg hopper af cyklen efter disse korte men hårde træningsture.

Træningsdagbog 2 – træning til ultraløb
Jeg håber, at du kan have gavn af disse fif, men husk på, at det, der virker for mig, ikke nødvendigvis virker for dig.
I næste træningsdagbog vil jeg fortælle om, hvordan jeg træner, når jeg skal køre ultraløb.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev