Læsernes historier

Plaget af tør hud

Udgivet for første gang: 11.12.22
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

I de senere år har jeg været plaget af tør hud, især i ansigtet, på arme og hænder samt lægge og fødder. 

Tidligere har jeg nævnt, at jeg går til fodterapeut cirka hver sjette uge. Som med mange andre på min alder er jeg nødt til at få fødderne plejet regelmæssigt for at undgå sår på dem. Det er i høj grad på grund af tør hud, men også for at få tjekket dem regelmæssigt. Da jeg var hos fodterapeut for 2-3 måneder siden, opdagede hun en antydning af fodsvamp. Det blev kureret på 2 uger, fordi det blev opdaget så tidligt. Jeg tror ikke, jeg selv ville have opdaget det. 

Annonce

Gangen efter opdagede hun en lille fodvorte under foden, som jeg sandsynligvis heller ikke selv ville have opdaget. Det er endnu en god grund til at passe godt på fødderne og huden.

Vigtigt at drikke nok for at undgå tør hud

Jeg var hos speciallæge for ikke så længe siden. Han så, at jeg havde lidt tør hud på armene, og spurgte, om jeg drak nok. Det er svært for mig at vide, hvad der er nok, men han havde et godt råd til mig. Udover at drikke lidt mere, bør man også drikke lidt vand efter at have drukket eksempelvis en kop kaffe eller lidt sukkerfri cola.

LÆS OGSÅ: Mange føler skam over at have diabetes type-2

Dårligere blodcirkulation

Jeg har en lille vejrstation, der også måler luftfugtigheden indendørs i flere rum. Denne vinter har jeg bemærket, at der har været ekstremt tør luft i huset. Det skyldes ikke hård fyring, da vi har et meget velisoleret hus. Vi slukker for varmepumpen om dagen og har næsten ikke tændt for anden varme. Men luften har været tør, og det mærkes på huden. Derfor er det vigtigt at smøre sig ind i en god hudcreme, måske flere gange om dagen. 

Når man har diabetes, har man ofte dårligere blodcirkulation, hvilket blandt andet kan give tør hud. Hvordan har din hud det? Kæmper du nogle gange med, at huden bliver hurtigere tør?

LÆS OGSÅ: At leve med diabetes før og nu

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev