Læsernes historier

Nu er jeg sluppet af med et problem …

Udgivet for første gang: 17.12.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Knut Lorentzen
Skrevet af: Knut Lorentzen

Jeg hedder Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor i Harestua med min kone. Vi har to voksne børn og to børnebørn. Jeg har type 2-diabetes og er optaget af, hvordan man lever bedst muligt med det. Jeg interesserer mig også for, hvordan man kan forebygge følgesygdomme til diabetes.

Jeg har læst lidt om sammenhængen mellem diabetes og grå stær. Nu kan jeg også selv se sammenhængen.

Jeg er lige blevet opereret for grå stær på begge øjne. Jeg har gået til kontrol hos øjenlægen hvert år, siden jeg blev diagnosticeret for ca. 25 år siden, og for 4-5 år siden sagde han, at han kunne se en lille forandring, som jeg ikke selv kunne se, men som var nok til, at han gav mig diagnosen grå stær.

Annonce

Det var dog noget, som kom snigende: I de senere år udviklede jeg først dobbeltsyn og derefter tredobbelt syn. 

Forskellige svar fra øjenlægerne

Dengang var der fire forskellige øjenlæger, der kontrollerede mine øjne, og hver gang spurgte jeg, hvad der var galt. Jeg forstår nu, at der kunne være forskellige svar, men hver gang fik jeg omtrent samme svar, nemlig at “det kunne skyldes forskellige ting”. 

Det var ikke så slemt, som det lyder, men det var værst, når jeg kørte bil i mørke på en regnvåd vej. Det gamle trick med at koncentrere sig om den hvide kantlinje fungerede godt, men det var ikke rart at møde Volvo-lastbiler, som har store LED-kørelys. 

Helt smertefrit at blive opereret

Jeg glædede mig til at blive opereret. Det var helt smertefrit, som alle havde sagt. Der var ikke engang nogen antydning af ubehag. 

Men så kom den virkelig store overraskelse: Det tredobbelte syn var forsvundet som dug for solen. Det var helt utroligt! Efter at have set tredobbelt i 2-3 år (det tredobbelte syn var lidt svagere end “det rigtige syn”), var det helt fantastisk at se et krystalklart billede. 

LÆS OGSÅ: Den Røde Baron

Alt blev lysere

Lægen, der udførte operationerne, sagde efter sidste kontrol, at resultatet var helt perfekt. Og da jeg var til kontrol hos den sædvanlige øjenlæge, sagde han, at det var rigtig godt. 

Eftersom jeg har diabetes, ville han have mig til fast kontrol hvert halve år. Det var meget betryggende.

Og som en ekstra bonus åbnede der sig en ny og lysere verden, efter at den grå stær var blevet fjernet. Jeg var ikke klar over, at farverne blev anderledes at se på, og at alt blev så meget lysere. 

LÆS OGSÅ: Hvad spiser jeg, når jeg har lavt blodsukker?

Ser verden med nye øjne

Omkring fire uger efter den sidste operation var det optikerens tur til at lave finjusteringer. Eftersom jeg har stort set alle korrektioner, der kan laves i et brilleglas, kunne jeg ikke stoppe med at bruge briller.

Men nu er det bare fantastisk at se verden med “nye øjne”.

LÆS OGSÅ: At være gæst med diabetes type 2

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce