Læsernes historier

Modsatte symptomer på højt og lavt blodsukker

Udgivet for første gang: 04.06.23
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Det har altid været meget let for mig at genkende symptomerne på højt og lavt blodsukker. Jeg mærker det normalt, når blodsukkeret er over 12 og under 4. Symptomerne forstærkes, hvis blodsukkeret stiger eller falder meget hurtigt.

I de seneste måneder har jeg dog oplevet flere tilfælde af det, jeg kalder “modsatte symptomer”. Med det mener jeg, at jeg har haft symptomer på forhøjet blodsukker, når det har været lavt, og omvendt. Dette er noget, jeg aldrig har oplevet før i de 10 år, jeg har haft diabetes, og jeg kan stadig ikke forstå, hvorfor det sker.

Annonce

Kan være farligt

De symptomer, jeg får ved højt blodsukker (tørst, tissetrang), er også symptomer, man kan få af andre årsager. Det er således naturligt, at blodsukkeret indimellem kan være både lavt eller normalt på trods af typiske symptomer på højt blodsukker. Alligevel har mine seneste episoder med “modsatte symptomer” føltes nøjagtigt ligesom mine sædvanlige episoder med højt blodsukker, hvilket kan være ret skræmmende. Faktisk kan det være direkte farligt, da det kan føre til fejlberegning af insulinbehovet.

Jeg plejer altid at tjekke blodsukkeret, inden jeg tager insulin. Men det er hændt, at jeg har taget en lille mængde ved stærke symptomer på højt blodsukker uden faktisk at dobbelttjekke værdien. Det skete sidste gang i midten af december. Jeg vågnede tidligt om morgenen, fordi jeg var ekstremt tissetrængende og meget tørstig. Dette er et klassisk eksempel på, hvordan jeg vågner, når jeg har sovet med højt blodsukker, så jeg stillede overhovedet ikke spørgsmålstegn ved, om blodsukkeret var højt eller ei. Ud fra tørsten og tissetrangen følte jeg, at det lå på omkring 20, så jeg tog de sidste 2 insulinenheder, der var tilbage i pumpen. Pumpen viste, at blodsukkeret var 6,4, men jeg troede ikke på det. Symptomerne var trods alt ret kraftige. Det skal siges, at jeg også var ret træt på det tidspunkt.

Pumpen havde ret

Jeg dobbelttjekkede mit blodsukker med et manuelt blodsukkerapparat, og det viste sig, at pumpen havde ret – det var ikke højere end 6,4. Jeg blev straks ængstelig med hensyn til den insulindosis, jeg lige havde taget. 2 insulinenheder med et blodsukker på 6 er nok til at give mig meget kraftig insulinføling. Heldigvis var det nok at drikke et glas juice. Mit blodsukker plejer alligevel at stige, når jeg er stået op om morgenen, så det endte heldigvis helt fint.

Selvom disse episoder har været ubehagelige, har de vist mig, hvor vigtigt det er at dobbelttjekke blodsukkeret, før man tager insulin. Det kan være direkte farligt at tilføre insulin baseret på symptomer, uanset hvor længe man har haft diabetes, og hvor godt man kender ens egen krop. Blodsukkerniveauet kan være noget helt andet end det, symptomerne fortæller en.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce