Læsernes historier

Kampen for en “tilstrækkelig god” regulering af blodsukkeret

Udgivet for første gang: 26.04.24
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Jeg har aldrig haft så lavt et HbA1c, som jeg har nu. Jeg er gravid, og motivationen for at vedligeholde et lavt og stabilt blodsukker, har aldrig været bedre. 

Der ligger et stort arbejde bag et godt langtidsblodsukker. Jeg er stolt af, at jeg for første gang i mit liv er lykkedes med at komme inden for “målgrænsen”, selv indenfor den grænse, der fastsættes for gravide. Stoltheden daler dog hurtigt, når man kigger lidt nærmere på mine grafer.

Annonce

Som de fleste med diabetes er klar over, fortæller langtidsblodsukkeret nemlig ikke hele sandheden. Der er fortsat svingninger i mine grafer, og blodsukkeret er ikke 100 % indenfor målområdet hver dag. Jeg kan have peaks på 11-12 mmol/l, hvor symptomerne ofte er mærkbare. Disse peaks bør undgås og helst elimineres under en graviditet, men det er lettere sagt end gjort.

Uanset hvor tilfreds jeg er med min “perfekte” HbA1c-værdi, så hjælper det ikke meget, når blodsukkerreguleringen ikke er perfekt. Det er trættende at tænke på, at man endelig har knækket koden, men at det stadig ikke er godt nok. Det er en anden slags træthed, end jeg tidligere har oplevet. Tidligere har jeg haft fokus på et lavt langtidsblodsukker, men nu hvor jeg har opnået det, viser det sig, at jeg fortsat ikke er i mål.

Tilstrækkelig god?

Jeg spørger mig selv; vil min blodsukkerregulering nogensinde blive “tilstrækkelig god”? Selvom jeg nogle dage har såkaldte “perfekte” kurver, så tror jeg ikke, at det er fysisk muligt for mig at bibeholde det over længere tid, med alt det, der kan påvirke det. Alligevel vælger jeg at se på mit blodsukker og mine anstrengelser som værende tilstrækkelig god. Jeg gør mit absolut bedste hver eneste dag, og mere kan der ikke forlanges af hverken mig selv eller andre.

Jeg tænker også, at det er vigtigt at heppe på sig selv i denne proces; jeg har grund til at være stolt over den HbA1c-værdi, jeg har opnået, og vil jeg hellere bruge denne sejr til at motivere mig selv, så jeg kan få lige så gode blodsukkerkurver til dagligt.

Føler du, at du har et blodsukker, der er tilstrækkeligt godt?

LÆS OGSÅ: Når blodsukkeret ikke opfører sig, som det skal

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev