Lev med diabetes

Kære ambulatorium, jeg drikker ikke alkohol

Udgivet for første gang: 15.09.23
Marius Vassnes
Skrevet af: Marius Vassnes

Marius Vassnes
Født i 2004 og bor i Austevoll kommune uden for Bergen. Har et fysisk aktivt job. Fik type 1-diabetes som 18-årig i august 2022. Fik insulinpumpe i januar 2023. Brænder for at udbrede viden og fjerne fordomme om diabetes og har blandt andet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

Nogle vælger at drikke, og andre fravælger alkohol, når de får konstateret type 1-diabetes. Jeg fravalgte alkoholen, allerede inden jeg fik diabetes.

Man skal passe på alkohol, når man har type 1-diabetes. Leveren får travlt med forbrænde alkoholen og producerer ikke så meget sukker som normalt. Det er nemmere at få insulinføling, fordi leveren ikke reagerer, når blodsukkeret falder.

Annonce

Hver gang jeg har en tid på ambulatoriet, bliver noget af tiden brugt på at tale om alkohol. Jeg prøver at fortælle sygeplejersken, at jeg slet ikke drikker alkohol. Det er et valg, jeg traf, inden jeg fik type 1-diabetes, og det står stadig ved magt.

Selvom jeg fortæller diabetessygeplejersken, at jeg ikke drikker alkohol og ikke har planer om det, får jeg den samme svada hver gang. “Når du begynder at drikke, er det jo godt at vide.” “Det er bedst, hvis vi har snakket om det på forhånd.” Jeg føler, at de bare SKAL lære en alt om alkoholforbrug, når man har diabetes.

LÆS OGSÅ: Hvordan påvirker alkohol blodsukkeret?

Bidrager sundhedspersonalet til drikkepres?

Det er klart, at der er meget, man skal være opmærksom på, og at drikke alkohol kan være svært med type 1-diabetes. Alligevel er det vel os med diabetes, der skal tage stilling til det? Hvis vi ikke engang ønsker at drikke, behøver vi vel ikke at kende alle risikofaktorerne? Kan vi ikke bare snakke om noget, der faktisk vedrører mig?

Sandsynligvis ikke. Ikke desto mindre udviser de en holdning om, at alle skal eller kommer til at drikke alkohol på et tidspunkt i livet. Det er vel ikke så heldigt, vel?

LÆS OGSÅ: Sådan virker alkohol på diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce