Læsernes historier

Insulinpumper er ikke for alle

Udgivet for første gang: 09.08.23
Marius Vassnes
Skrevet af: Marius Vassnes

Marius Vassnes
Født i 2004 og bor i Austevoll kommune uden for Bergen. Har et fysisk aktivt job. Fik type 1-diabetes som 18-årig i august 2022. Fik insulinpumpe i januar 2023. Brænder for at udbrede viden og fjerne fordomme om diabetes og har blandt andet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

I teorien bør alle med type 1-diabetes evalueres for at se, om en insulinpumpe er den rette løsning for dem. Jeg bruger en insulinpumpe, der kan kommunikere med en sensor og regulere insulintilførslen automatisk, og er som regel ganske tilfreds. Alligevel tror jeg ikke, at behandlingen egner sig til alle.

Insulinpumper er måske mest for folk, der er lidt teknisk anlagt, folk, der kan lide tal, og som ikke er bange for at kaste sig ud i noget nyt.

Annonce

Da jeg skulle i gang med at bruge insulinpumpe, skulle jeg på et tre-dages kursus på Haukeland Sygehus. Vi var fem, der skulle begynde at bruge insulinpumpe. På dag ét blev pumperne sat på, og vi fik også lov til at bruge dem derhjemme efter kurset. Allerede dag to var vi nede på tre kursusdeltagere. To havde givet op. Den ene syntes, at der var for meget at sætte sig ind i. Den anden vidste ikke, hvad pumpebehandling indebar. “Skal jeg gå med pumpen døgnet rundt?”, “Jeg skal vel ikke sove med den der ting, vel?”.

Ny omstilling

Med nogle pumper, såsom min, skal du tælle kulhydrater i de måltider, du spiser. Hvis du har haft diabetes i lang tid uden at have brugt kulhydrattælling, vil det være en stor overgang.

Pumpen skal vedligeholdes. Hvis du bruger slange, skal den udskiftes ofte, du skal fylde insulin på, og du skal finjustere de tal, pumpen bruger, såsom insulin-kulhydrat-faktoren.

LÆS OGSÅ: Kursus i at beregne kulhydrater

Mine råd til dig, der skal i gang med at bruge insulinpumpe

Uanset hvor meget positivt du har hørt om insulinpumper, vil jeg anbefale, at du sætter dig ind i, hvad det indebærer. Sig ikke bare ja tak til en pumpe og mød op på et kursus. Sæt dig ned, se nogle videoer på YouTube, læs om det, og spørg andre, hvordan de oplever pumpebehandling.

Tror du, at en insulinpumpe er noget for dig? Hvis du med hånden på hjertet kan sige “ja, det tror jeg”, synes jeg, at du skal prøve. Hvis det alligevel ikke passer, er det ingen skam at ændre mening.

LÆS OGSÅ: Insulinpumpebehandling – kan det være noget for mig??

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce