Læsernes historier

Hvordan vil den nye normal se ud? (Del 1)

Udgivet for første gang: 06.10.21 | Sidst redigeret: 11.10.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Marte Haaje Jacobsen
Skrevet af: Marte Haaje Jacobsen

Født i 1991 og fik type 1-diabetes i 1996. Jeg har erfaret, hvor svært det er at være kronisk syg og samtidig være den typiske "flinke pige" med et travlt program. Uddannet jurist og elsker at rejse.

I over halvandet år har det unormale været normalt. Forhåbentlig kan vi snart se en ende på pandemien, og så spørger jeg mig selv: Hvordan kommer det til at se ud? Tager vi den nye normal med ind i fremtiden?

I skrivende stund er det et år og fire måneder siden, at hele verden blev vendt på hovedet af en pandemi. For 16 måneder siden fik vi streng besked på at blive hjemme, mødes med så få som muligt, ikke tage i sommerhus, ikke hamstre mad, ikke rejse til udlandet og holde afstand. Ingen kunne have forberedt os på dette. 

Annonce

Men hvordan forbereder vi os, nu hvor verden åbner igen? I Norge har halvdelen af befolkningen over 18 år fået mindst én dosis vaccine, og lidt under 30 procent er færdigvaccineret (i skrivende stund). Det er nu tilladt at møde flere mennesker og gå ud at spise og drikke et glas vin på en bar. Og det bliver også tilladt at rejse ud af landet uden at skulle i karantæne, når man vender hjem igen. 

Hvad bliver egentlig den nye normal?

Da jeg ligesom alle andre med diabetes er i risikogruppen for Covid-19, har jeg levet relativt isoleret i hele perioden. Jeg har haft et hjemmekontor siden den 13. marts 2020. Og i en lang periode i vinter, hvor smitten var værst, har jeg kun set den allernærmeste familie og har fået hjælp til at handle ind. Det betyder, at jeg har set meget få mennesker de sidste 16 måneder og har været meget lidt social med andre end de allernærmeste. 

Ved flere lejligheder har jeg diskuteret med mine venner, hvordan det vil påvirke os, når vi pludselig skal vende tilbage til “normalen”? Og hvad bliver egentlig den nye normal? Er det realistisk, at vi mødes og arbejder som tidligere? 

LÆS OGSÅ: Vaner og uvaner som følge af Covid-19

Er vi blevet menneskesky?

De i min omgangskreds, der har haft hjemmekontor og været naturligt isoleret på grund af dette, siger alle det samme; Det bliver lidt anstrengende at skulle møde andre mennesker hver eneste dag. At udsætte sig for potentiel smitte, være social på arbejdet hele dagen og ikke have mulighed for at trække stikket ud, når det er nødvendigt. Det er sjovt, hvor hurtigt man tillægger sig nye vaner. Er vi blevet menneskesky?

Kvinde på hjemmekontor, en del av den nye normal
Illustration foto: Getty images.

For mit vedkommende har det været ekstremt godt at slippe for stress om morgenen. Hvis jeg har haft en hård nat på grund af min diabetes, har jeg haft mulighed for at sove længere og i stedet arbejde en time længere om eftermiddagen. Det var noget, jeg ikke havde mulighed for førhen. Ikke at jeg har benyttet mig ret meget af det, men bare det at vide, at det er en mulighed, har givet mig ro i sjælen. En ro, jeg ikke har haft i mange år.

LÆS OGSÅ: Hvordan er der blevet fulgt op på dig under pandemien?

Hjemmekontor gør det nemmere at kontrollere blodsukkeret

Personligt har jeg opdaget flere fordele ved at have hjemmekontor. Til daglig har jeg et ekstremt stressende job, men det er alligevel gået fint med at arbejde lange dage med nye udfordringer, fordi jeg har haft mulighed for at styre mine dage lidt bedre selv. Jeg har haft mulighed for at spise, når jeg vil eller har behov for det, og jeg har arbejdet mere koncentreret. Det er noget, der har hjulpet mig meget i hverdagen. 

Jeg har været tryggere og haft et langt bedre blodsukker efter indførelsen af hjemmekontor, og morgenstressen forsvandt. Før pandemien brugte jeg ofte meget tid på at få blodsukkeret op, inden jeg kunne køre hjem, hvis jeg fik lavt blodsukker om eftermiddagen ved arbejdsdagens afslutning. Nu har jeg haft mulighed for at logge ud, når det er nødvendigt, og få blodsukkeret under kontrol igen, uden at det har taget alt for meget tid. Det er en tryghed og en frihed, jeg kommer til at savne meget. Men måske vil muligheden for et hjemmekontor være en del af den nye normal?

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev