Aktiv med diabetes

Hvert skridt tæller!

Udgivet for første gang: 19.02.23
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

En af de nemmeste måder at få fysisk aktivitet på er ved noget så simpelt som at gå. Det kræver ikke noget udstyr og stiller ikke særlige krav til, hvor god form man er i. Det kan nemt tilpasses til ens eget niveau. Det eneste stressende ved at gå er alle de artikler, man kan læse om, hvor mange skridt man bør gå hver dag. Tæller du dine skridt?

En tommelfingerregel, som mange bruger, og som nok er den mest kendte, er at nå 10.000 skridt om dagen. Det kan virke, som om 10.000 er den magiske grænse, og at det er her, alle de sundhedsmæssige fordele opnås. Grunden til postyret om de 10.000 skridt, og hvorfor dette er så omtalt i medierne, skyldes forskellige undersøgelser.

Annonce

Det gyldne antal skridt

Man behøver dog ikke at dykke dybt ned i litteraturen for at se, at der er modstridende undersøgelser, der peger på et helt andet antal skridt. I den østlige del af verden har man for eksempel fundet ud af, at de sundhedsmæssige fordele allerede opnås ved 7.500 skridt om dagen, og at 10.000 derfor er misvisende. I Norge har man fokuseret mere på, hvor mange minutter man bruger, og at det er vigtigt at få 30 minutters motion hver dag.

Hvis man sammenligner dette med antal skridt, skal man gå 10.000 skridt på 30 minutter. Med andre ord er der som med al anden fysisk aktivitet også her et virvar af tips og råd, man skal forholde sig til. Måske det bedste ville være at gå, når man har mulighed for det, ikke stresse over antallet af skridt og i stedet bare sørge for at holde sig aktiv?

LÆS OGSÅ: Fik type 1-diabetes: – Jeg skulle blive den sejeste af dem alle

Hvad er et skridt?

For mit eget vedkommende ved jeg, at det ville være blevet en besættelse, hvis jeg skulle have alt det udstyr, der kan måle, hvor mange skridt jeg går i løbet af en dag. Derudover er der en relativt stor fejlmargin på de ure og apps, der kan måle dette. En app på mobilen kan tage udgangspunkt i GPS-signaler og lave et skøn ud fra, hvad der er et gennemsnitligt skridt.

Et pulsur eller en aktivitetsmåler kan reagere på håndbevægelser. De vil derfor også kunne tilføje ekstra skridt, hvis man bruger hænderne til noget, for eksempel at vaske op eller børste tænder. Man kan således ikke stole helt på den teknologi, der fortæller, at man har gået et bestemt antal skridt om dagen.

Lidt hver dag

Jeg tænker også, at det langt fra er givet, hvordan man definerer et skridt. Hvor langt er det? Hvis man går op ad bakke eller på trapper, kræver det en større indsats end at gå på en lige vej. Betyder det, at man kan reducere antallet af skridt og stadig opnå de gode sundhedsfordele?

Det er ikke godt at vide. Men hvis der er en ting, der er sikker, er det, at kroppen ikke har et indbygget ur, der fortæller hjerte, hjerne og andre organer, hvornår man har passeret de 10.000 skridt. Derfor vil jeg hævde, at antallet af minutter og den belastning, man påfører kroppen, er en langt bedre indikator for, hvornår man opnår sundhedsfordele.

At sørge for at være fysisk aktiv hver dag er langt vigtigere end at hænge sig i, at man død og pine skal nå 10.000 skridt hver dag. Lad under alle omstændigheder en sidste ting være sagt: Hvis det at tælle skridt motiverer dig til at være fysisk aktiv, så bliv ved med det! Hvis ikke, så lad være.

LÆS OGSÅ: Sådan kan også du blive glad for fysisk aktivitet

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce