Læsernes historierLev med diabetes

Det har været en vild øjenåbner for mig

Udgivet for første gang: 19.03.18 | Sidst redigeret: 17.02.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

38-årige Thomas Steen Róðá-Pedersen har haft type 1-diabetes halvdelen af sit liv. Accu-Chek Guide har givet ham en hel ny indsigt i sit helbred.

Skrevet af Søren Frederiksen

Annonce

“Nu har du 10 gode år. Så kommer følgesygdommene!”
Thomas Steen Róðá-Pedersen fra Fensmark på Sydsjælland husker stadig tydeligt, da lægen på hospitalet fortalte, at Thomas havde type 1-diabetes – og derefter opremsede blindhed, nyresvigt, amputationer og ultimativt en tidlig død.

“Jeg var kun en teenager. Jeg fik et chok. Faktisk så stort, at jeg i mange år ikke tog mit blodsukker seriøst. Der kunne gå uger imellem, at jeg målte det, og jeg forstod ikke, hvorfor værdierne kørte op og ned,” siger Thomas og fortsætter:

“Samtidig var behandlingssystemet helt anderledes dengang. Jeg følte, at jeg skulle stå skoleret for de hvide kitler, når jeg var til kontrol. Jeg havde dårlig samvittighed over min uvidenhed og kunne finde på at notere andre værdier, end jeg rent faktisk havde målt.”

Det endte med, at der var en halv snes år, hvor Thomas stort set var ude af behandlingssystemet. I den periode oplevede han bl.a. at få insulinchok og at blive hentet med ambulance.

“Det var først, da jeg var i starten af 30’erne, at jeg vendte tilbage igen. Jeg fik børn og besluttede mig for, at jeg ville se dem vokse op,” siger Thomas, der underviser på den lokale handelsskole.

LÆS OGSÅ: Accu-Chek Guide – Helt enkelt!

Helt tæt på sin diabetes

Beslutningen blev ikke bare et vendepunkt i Thomas’ liv – den var også starten på en lang kamp.

“Det var svært at få mit gennemsnitlige blodsukker ned, når det havde ligget højt i mange år,” konstaterer Thomas.

Første skridt var at gå til regelmæssige kontroller. I den forbindelse blev Thomas introduceret til Accu-Chek Aviva Expert, der måler blodsukkeret hurtigt og nøjagtigt, gør insulinbolusberegningen nem og holder styr på diabetesdata.

“Men Accu-Chek Guide handler heller ikke om teknologi. Det handler om indsigt. At komme helt tæt på sin diabetes. Det har været en vild øjenåbner for mig.”

“Det var en stor hjælp i hverdagen, men den helt store udvikling kom, da jeg fik Accu-Chek Guide-systemet præsenteret for halvandet år siden. På det tidspunkt lå mit langtidsblodsukker på 75 mmol/mol, hvor det for mit vedkommende burde ligge på 44-48 mmol/mol. Efter bare tre måneder var det nede på 43 mmol/mol,” siger Thomas.

Accu-Chek Guide-systemet består af Accu-Chek Guide Blodsukkerapparat, Accu-Chek Connect App og Accu-Chek Connect Online Webportal. Det er en integreret digital løsning, der trådløst overfører måleresultater fra blodsukkerapparatet til en mobil app og videre til en online portal.

“Det er supernemt at bruge. Og jeg er ellers typen, som dårligt kan finde ud af at tænde en computer,” siger Thomas og tilføjer:

“Men Accu-Chek Guide handler heller ikke om teknologi. Det handler om indsigt. At komme helt tæt på sin diabetes. Det har været en vild øjenåbner for mig.”

LÆS OGSÅ: mySugr – dette er den bedste app, jeg har kunnet finde

Tager fotos af sin mad

Thomas beskriver en hverdag, hvor man i bogstaveligste forstand altid har alle data lige ved hånden.

“Det er supersmart, at man kan se alting i appen på sin smartphone i stedet for først at skulle tænde computeren. Når man sidder i sofaen om aftenen tjekker man den lige – lidt ligesom man tjekker Facebook-appen – og tallene sætter tanker i gang, hvis man kan se, at blodsukkeret er steget meget på et tidspunkt. Desuden kan man få vist værdierne fuldstændig, som man vil – f.eks. en graf over de sidste 10 dage.”

Accu-Chek Guide har været en vild øjenåbner. Familie lager mad
Illustration billede: Freepik.

I den forbindelse er Thomas også glad for funktionen, hvor man kan tage fotos af det, som man spiser. Fotos, som Accu-Chek Guide- systemet integrerer med de øvrige data.

“Lad os f.eks. sige, at jeg har lyst til pizza. Så kan jeg se, hvordan blodsukkeret så ud sidste gang, jeg spiste pizza. At det var højest fire timer efter, selvom jeg havde taget insulin. Så kan jeg prøve at korrigere med mere insulin denne gang,” forklarer han.

LÆS OGSÅ: Åh nej…. Ikke føling i dag!

Forandringerne i øjnene er væk

Thomas fremhæver også fleksibiliteten i at kunne dele sine data via e-mail, så man ikke skal bruge tid på at printe inden en kontrol.

“Og skulle man misse en kontrol, har den sundhedsfaglige jo alle data, så man bare kan tale over telefonen, siger Thomas, der også glæder sig over ikke at skulle skrive alting ned i et hæfte.

“Tænk sig, hvad en løsning som Accu-Chek Guide-systemet kunne have gjort for mig som ung. Det ville have været et helt anderledes forløb. Især hvis jeg havde oplevet den selvsikkerhed, som jeg føler i forbindelse med mit helbred i dag.”

Apropos helbred er lægens opremsning heldigvis blevet gjort til skamme.
“Min livskvalitet er høj. Jeg sover markant bedre om natten end tidligere, og de små forandringer, som man havde fundet i mine øjne, er gået i sig selv,” siger Thomas.

Klik her, hvis du vil vide mere om Accu-Chek Guide.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce