Læsernes historier

En mave fuld af stikskader

Udgivet for første gang: 12.03.23
Frida Rasch
Skrevet af: Frida Rasch

Født i 1994 og opvokset i Bergen, Norge. Er uddannet cand.økonom og arbejder som digital analytiker. Da jeg fik type 1-diabetes i 2020, var jeg 25 år og vidste intet om sygdommen. Siden da har jeg haft en stejl indlæringskurve og haft en øget tørst efter at lære andre om det.

Det er grundlæggende ikke noget problem med mærker på maven efter injektioner. De er som regel ikke generende og gør sjældent ondt eller klør. Men de er der og ser grimme ud og kan påvirke selvværdet.

Jeg tager insulin manuelt ved at sprøjte det i maven og låret. I maven tager jeg cirka 5-10 stik om dagen. Jeg prøver at variere, hvor i maven jeg sætter sprøjten, men jeg er nok ikke så god til det.

Annonce

Lillebitte penkanyle mange gange om dagen

Den penkanyle, jeg bruger, er kun fire millimeter lang og meget tynd. Den er dog så stor, at hvis jeg ikke klemmer huden sammen med tommel- og pegefinger, inden jeg isætter den, gør det næsten altid ondt. Når jeg laver 5-10 stik i maven hver dag, er der mange, der ikke er helt perfekte.

LÆS OGSÅ: Det er trættende at skifte sundhedspersonale

Fra næsten usynlige mærker til større blå mærker

Hvor mange synlige mærker jeg har på maven efter injektionerne, varierer en del. Til tider har jeg flere blå mærker og synlige prikker på injektionsstederne. Nogle gange er der små hårde klumper på maven. Andre gange er maven tilsyneladende stikfri, men kigger man godt efter, kan man se tegnene efter insulinbehandling.

En mave fuld af stikskader
Illustration foto: Getty images.

Ikke noget stort problem

Det er grundlæggende ikke noget problem med mærker på maven efter injektioner. De er som regel ikke generende og gør sjældent ondt eller klør. Men de er der og ser grimme ud og kan påvirke selvværdet. Og som med alt andet diabetesrelateret er det således, at selvom man ikke ønsker noget af det, har man ikke noget valg. Det bedste, man kan gøre, er at acceptere det.

LÆS OGSÅ: Konsekvenserne af en nat med højt blodsukker

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev