Læsernes historier

Ekstrem varme påvirker hverdagen med diabetes

Udgivet for første gang: 03.09.22
Kristi Herje Haga
Skrevet af: Kristi Herje Haga

Kristi har haft diabetes siden 2006. Hun er mor til to drenge - Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus skriver ofte om
hvordan motion og diæt påvirker hendes håndtering af diabetes positivt.

Denne sommer har været varmere end normalt, men hvordan har den ekstreme varme påvirket hverdagen med diabetes?

De nye varmerekorder mange steder denne sommer har været uvante for os nordmænd. Vi, der normalt har udnyttet muligheden for at sole os i hver eneste solstråle, er nu næsten blevet lidt trætte af det. Sådan har jeg det i hvert fald. Med temperaturer på op til omkring 30 grader har det til tider været udfordrende, synes jeg. Det har været svært at styre blodsukkeret, især hvis man skulle foretage almindelige hverdagsaktiviteter i den varme.

Annonce

Uforudsigeligt

Varmen har påvirket blodsukkeret og gjort, at det ofte er blevet lavt, selv med samme madindtag og insulindosis. Og det har ikke været ens hver dag. Derfor har jeg taget de samme doser og i stedet justeret med ekstra mad, hvis blodsukkeret er blevet for lavt. Jeg spiser tilpas begrænset, så lidt ekstra mad har jeg kun godt af, selvom noget af det kedeligste, jeg ved, er at spise, når jeg ikke er sulten. 

Udmattet og slap

Varmen har gjort mig mere slap end normalt, til tider næsten lidt udmattet. Så har det været svært at skelne mellem lavt blodsukker og slaphed. Heldigvis har jeg en CGM, der har “reddet” mig mange gange. Det er en tryghed og meget nemmere end at skulle stikke sig hele tiden. Især om natten har det været meget op og ned med blodsukkeret, og det har flere nætter været svært at sove.

Det er blevet til en del spisning om natten og om morgenen, hvilket har givet for højt blodsukker, fordi jeg har spist for meget. Derfor har kroppen været slap både på grund af varmen og svingende blodsukker.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Dårlig søvn

Det værste ved varmen har været problemerne med at sove. Det har også påvirket blodsukkeret. Vores hus har tre etager, og mit værelse er øverst. Det har ikke været muligt at sove igennem hele natten. Derfor har jeg ligget på en madras på første sal. Det har ikke ligefrem givet kvalitetssøvn.

Dårlig søvn påvirker blodsukkeret og har sammen med varmen ført til en del dårlige dage med lavt energiniveau og lavt overskud. Heldigvis har jeg haft lidt ferie i denne periode og mest opholdt mig indendørs.

Vil have kulde

Vi nordmænd er ikke vant til varme i længere tid ad gangen. Jeg er sikker på, at jeg ikke er den eneste, der har døjet i denne periode. Nu vil jeg faktisk gerne have køligere dage, så jeg kan leve “normalt”. Det har været sværere at træne i varmen, og jeg kan godt lide at træne hver dag.

Nu har jeg kun haft et par halve træningspas i løbet af ugen og kan ikke vente med at få pulsen op igen! Ja tak til efteråret med kølige dage og hverdagsrutiner!

LÆS OGSÅ: Tag de sunde madvalg

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce