Læsernes historier

Diabetes og bipolar lidelse – en svær kombination

Udgivet for første gang: 21.09.23
Linda Terwindt
Skrevet af: Linda Terwindt

Født i 1983, bor i Norge og har to børn. Linda har haft type 1-diabetes siden 1991. Hun har to uddannelser inden for sundhedspleje; assisterende sygeplejerske og apotekstekniker. Linda synes, det er vigtigt at hjælpe med at sprede de rigtige oplysninger om diabetes.

Jeg har to diagnoser. En fysisk og en psykisk. En type 1 og en type 2. Da jeg omsider fik diagnosen bipolar lidelse type 2, gav det hele mening – hvorfor det hele af og til har været så svært. Diabetes og bipolar lidelse kan nemlig være en svær kombination.

Både jeg og andre bidragydere har flere gange skrevet om diabetes og mental sundhed, og hvordan de to ting påvirker hinanden på godt og ondt. Dette er et ret personligt indlæg.

Over for venner og dele af min familie har jeg været ærlig om, at jeg allerede som barn havde det svært psykisk. Og som tiden er gået med både indre og ydre påvirkninger, er det ikke blevet bedre. Det hele ramlede på flere måder, da min bror valgte at forlade denne verden i 2019.

Annonce

Jeg prøvede længe at fortrænge det hele og bare skubbe på. Mit arbejde og min egen lille familie var i fokus. Meget arbejde, lange dage. Jeg havde ikke et fast arbejde, så jeg tog alle de ekstra vagter, jeg kunne få. På arbejdet kunne jeg være en anden, en professionel, men ikke mig selv. Jeg slap for at tænke – slap for at græde.

LÆS OGSÅ: Heldig trods alt!

Fik endelig en diagnose

For nogle år siden fandt min daværende mand og jeg ud af, at vi ikke længere passede sammen. Vi valgte at afslutte forholdet efter mange år, og vi boede sammen et stykke tid, inden vi gik hver til sit. Inden vi gjorde det, valgte jeg at søge professionel hjælp. Jeg så det som et nederlag. Der var jo folk, der havde det værre end mig! Det var ikke første gang, men alligevel.

Efter ugentlige samtaler med en psykolog og psykiater blev jeg diagnosticeret med bipolar lidelse (maniodepressiv) type 2. Bipolar lidelse type 2 er den mest almindelige form for bipolar lidelse og indebærer depression og hypomani, som er en mildere form for mani (opstemthed med kontroltab).

Jeg er en videbegærlig person og googlede “Hvad er bipolar lidelse?” og “Hvad er bipolar lidelse type 2?”. Og ikke mindst “Bipolar lidelse og type 1-diabetes”. Den sidste søgning gav mig nogle resultater, som ikke var overraskende, men forklarede en del.

LÆS OGSÅ: Der er meget hjælp og trøst at hente i diabetesfællesskaberne

Endelig faldt alle brikkerne på plads

“De intense op- og nedture, der følger med bipolar lidelse, kan forværres af de udsving i blodsukkeret, der er kendetegnende for diabetes. De to sygdomme kan påvirke hinanden negativt, og hvis man ikke har en stabil livsstil, kan symptomerne blive forværret.”

Dér faldt alle brikkerne på plads.

Jeg falder til ro og prøver at finde mig selv igen. Ved at regulere sygdommen med medicin og med ugentlige samtaler med en psykolog kommer jeg langsomt men sikkert i mål.

Og sammen med den tidligere omtalte insulinpumpe, der har gjort min diabetes lettere at håndtere, kan tingene kun blive bedre.

Og jeg er ikke skør, jeg er bare ikke helt ligesom andre.

LÆS OGSÅ: Man bliver træt af alle de “gode” råd

Kilde: www.stolav.no
          www.bridgestorecovery.com

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce