Læsernes historier

Heldig trods alt!

Udgivet for første gang: 26.06.23
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Jeg har lyst til at fortælle om noget, jeg har tænkt over de sidste par uger, og som har fået mig til at sætte mere pris på det, jeg har. Jeg kan næsten ikke fatte, hvor heldig jeg egentlig er på trods af min type 1-diagnose.

Det er ret utroligt at tænke på, at det for blot et par årtier siden ikke var muligt at overleve med diabetes. Forkælet som jeg er, tager jeg alle mine hjælpemidler for givet. Men når jeg tænker på, hvor længe mennesket har eksisteret, og hvor heldigt det er, at jeg lever i netop dette århundrede, så føler jeg mig som verdens heldigste person. 

Annonce

101 år med insulinbehandling

Mennesket har eksisteret i omkring 200.000 år, men det har kun været muligt at behandle diabetes i de seneste 101 år.  Lad lige det synke ind! I de øvrige 199.900 år har diabetes været en dødsdom. Og man har kun kendt til sygdommen i nogle tusinde år. Det forbløffer mig i den grad. Hvor er jeg heldig at være født i en tid, hvor man kan blive behandlet for diabetes, og hvor behandlingen er den bedste nogensinde. Og det er særligt heldigt, at jeg er født i Norge, hvor man tilbyder den bedste behandling på markedet. 

LÆS OGSÅ: Ville jeg kunne klare denne diagnose?

Hvorfor mig?

Denne erkendelse gør, at jeg ikke længere tænker “Hvorfor mig?”, men derimod “Hvor er jeg bare heldig!”. En del af æren for dette skylder jeg Ingvard Wilhelmsen – en læge og psykiater, som holdt et rigtig godt foredrag, der inspirerede mig. Han talte blandt andet om “Hvorfor mig”-tankegangen og om, at han mener, at man selv vælger, hvilken holdning man vil have til realiteterne. Og selvom jeg var uheldig at få sygdommen, vælger jeg at fokusere på, hvor heldig jeg er.

Forstå mig ret! Diabetes er ikke en let sygdom at takle, selvom vi i dag har en masse hjælpemidler, tværtimod. Men sygdommen er ikke lig med en dødsdom, og derfor føler jeg mig som verdens heldigste person med diabetes. 

LÆS OGSÅ: Jeg kan blive ufatteligt træt af livet med diabetes

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev