Læsernes historier

Diabetes er overvældende

Udgivet for første gang: 31.08.23
Marius Vassnes
Skrevet af: Marius Vassnes

Marius Vassnes
Født i 2004 og bor i Austevoll kommune uden for Bergen. Har et fysisk aktivt job. Fik type 1-diabetes som 18-årig i august 2022. Fik insulinpumpe i januar 2023. Brænder for at udbrede viden og fjerne fordomme om diabetes og har blandt andet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

Lige nu er du måske lidt fortvivlet? Har du lige fået diabetes og forsøger at google dig frem til nogle svar? Eller er du midt i en periode, hvor du har problemer med blodsukkeret og motivationen?

Fortvivl ikke. Du er ikke alene. Diabetes er overvældende.

Annonce

Da jeg fik type 1-diabetes, begyndte jeg straks at lede efter alle svarene. Hvordan skulle jeg gøre dit, og hvordan skulle jeg gøre dat. Jeg ville gerne vide hurtigst muligt, hvordan jeg kunne holde blodsukkeret 100 % inden for målområdet. Jeg ville have svar på, hvordan jeg undgik føling, hvad jeg ikke burde spise og et hav af andre ting. Jeg ledte efter måder at få bedre kontrol med min diabetes på. Jeg googlede alt dette dagen efter, at jeg blev indlagt på Haukeland. 

Ikke en sygdom med fast facit

Diabetes er ikke en sygdom med fast facit. Der er ikke noget bestemt svar, der gælder for dig. Selvfølgelig findes der mange tips og råd, der kan hjælpe dig på rette vej, men du skal basere meget af din behandling på erfaring. I perioder vil du opleve at have godt styr på din diabetes, og at du konstant “optimerer” din behandling for hver dag, der går. I andre perioder kan du være nødt til at ændre på ting. Du er ganske enkelt nødt til at prøve dig frem. Google har ikke altid svaret. Nogle gange er det nok at være en smule tålmodig.

LÆS OGSÅ: Mine første år med diabetes bestod af mange forsøg og fejl

Prøv dig frem

Uanset hvor meget du søger, hvor mange bekendte du spørger, eller hvor mange lægekonsultationer du har, finder du ikke svar på alt. Nogle ting er du ganske enkelt nødt til at lære selv. Lad os sige, at du skal ud på en løbetur. Første gang går tingene måske ikke som planlagt. Du får lavt blodsukker og finder ud af, at du har brug for lidt mindre insulin. Næste gang husker du det, men tager for lidt insulin og får højt blodsukker på hele turen. På din tredje løbetur husker du begge dele og slår din viden sammen. Du tager den perfekte insulindosis før turen, og vips, så har du styr på det!

Ingen kan fortælle dig, hvordan du helt præcist skal leve med din diabetes. Du vil få både gode og dårlige oplevelser. Husk dog, at tingene bliver bedre, og at det nogle gange bare tager lidt tid. 

LÆS OGSÅ: Google er ikke min læge

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce