Læsernes historier

Det tog et år, før jeg opdagede, at der er forskel på insulintyperne

Udgivet for første gang: 11.12.23
Frida Rasch
Skrevet af: Frida Rasch

Født i 1994 og opvokset i Bergen, Norge. Er uddannet cand.økonom og arbejder som digital analytiker. Da jeg fik type 1-diabetes i 2020, var jeg 25 år og vidste intet om sygdommen. Siden da har jeg haft en stejl indlæringskurve og haft en øget tørst efter at lære andre om det.

Først efter at have levet med diabetes i godt over et år blev jeg klar over, at der er andre typer insulin end den, jeg havde fået ordineret. Og at der faktisk er forskel på insulintyperne, og hvordan de virker.

Da jeg fik konstateret type 1-diabetes i januar 2020, fik jeg recepter på kort- og langtidsvirkende insulin, men uden nogen forklaring på, hvad de gør. Det tog noget tid, men jeg indså til sidst, at der er stor forskel på insulintyperne og deres indvirkning på kroppen.

Annonce

Korttidsvirkende insulin

Den insulin, jeg fik ordineret af lægen på sygehuset, gjorde, at jeg var nødt til at planlægge, hvornår jeg skulle spise. For at få den bedste effekt måtte jeg tage insulin 15-20 minutter før et måltid. Jeg kendte ikke til andre muligheder og accepterede, at dette var en del af min nye hverdag med diabetes.

Først efter at have haft diabetes i godt over et år indså jeg, at der var forskel på insulin, og jeg læste om, hvilke typer der ville fungere bedst for mig. Jeg bad så lægen om at ordinere dette, og det gjorde han uden at tøve. Den største forskel med den nye insulintype var, at den virkede allerede efter et minut eller to.

Jeg har brugt den nye type i godt over et år nu og har været meget tilfreds med ændringen.

LÆS OGSÅ: Skal jeg fortælle min arbejdsgiver, at jeg har diabetes?

Langtidsvirkende insulin

Ligesom med den korttidsvirkende insulin var jeg heller ikke helt tilfreds med den langtidsvirkende insulin og læste op på de forskellige typer. Jeg havde kæmpet en del med for højt blodsukker om aftenen og føling om natten eller i morgentimerne. Så faldt jeg over en anden type, som lovede et mere stabilt blodsukker hele døgnet. Lægen ordinerede den anden type, og jeg var spændt på at prøve den. Alligevel varede det ikke længe, før jeg vendte tilbage til den gamle type insulin.

Med den nye insulin bliver virkemidlet længere i kroppen end med den gamle type, og der går derfor flere dage, fra man ændrer dosis, og indtil der sker en ændring i kroppen. Jeg er selv vant til at justere dosis ud fra træning og alkoholindtag, og nogle gange også madindtag. Med min noget mere “uregelmæssige” livsstil var denne type insulin ikke et godt valg for mig.

LÆS OGSÅ: Insulinpumper er ikke for alle

Taknemmelig for muligheden for at prøve andre typer insulin

Både ved kort- og langtidsvirkende insulin tror jeg, at det kan betale sig at teste de forskellige typer. Man ved ikke, hvor meget lettere livet kan blive, før man har prøvet. Og jeg er taknemmelig for, at det er muligt at prøve andre typer insulin.

LÆS OGSÅ: Modsatte symptomer på højt og lavt blodsukker

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev