Ny med diabetes

ABC’en for egenkontrol

Udgivet for første gang: 27.04.15 | Sidst redigeret: 11.08.21
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Det kan være svært, som nydiagnosticeret. At finde rundt i de nye ord, begreber, forkortelser og akronymer, der findes inde for diabetesjargonen. Vi har derfor lavet denne serie af indlæg for at hjælpe dig lidt på vej.

ABC’en for egenkontrol

Hvis hver diabetesdiagnose kom med en medicinsk ordbog, der forklarede de sundhedsmæssige vilkår på et let forståeligt sprog, ville håndteringen af diabetes være lettere. Men indtil sådan en er tilgængelig, er her nogle grundlæggende oplysninger om egenkontrol af blodsukker for at hjælpe dig med at blive bedre informeret.

Diabetes Type 2 nyhedsbrev

Mål dig selv

At måle dit blodsukker regelmæssigt er nøglen til en vellykket håndtering af din diabetes. For at hjælpe dig er der en bred vifte af systemer til blodsukkermåling, f.eks.:ti

 • Blodsukkerapparat – dette er en elektronisk enhed, som læser mængden af glukose (sukker) i en blodprøve. Se forskellige blodsukkerapparater her
 • Teststrimler – en særlig strimmel, der absorberer blodprøven og derefter bliver indsat i et blodsukkerapparat
 • Fingerprikker – et værktøj, der indeholder lancetter (nåle) og bruges til at tage blodprøver med. Se vores fingerprikkere her
 • Lancetter – nåle, der gennembryder huden

Læs resultater

Blodsukkerresultater måles i numeriske værdier efterfulgt af mmol/l, som står for millimol per liter. Alle data, du gemmer, kan hjælpe med at forbedre din egenkontrol.

LÆS OGSÅ: Autopilot

Typer af målinger

Der er grundlæggende to typer af egenkontrolmålinger, som du kan udføre på daglig basis.

 • Postprandial måling eller måling “efter måltid” (1-2 timer efter starten af et måltid) kan vise, hvordan bestemte madvarer påvirker dit blodsukkerniveau.
 • Fastende måling eller måling “før måltid” kan hjælpe dig med at afgøre, hvor meget sukker der er i dit blod, så du ved, hvor meget du skal spise, og se, hvordan insulin eller anden medicin arbejder for at holde dit blodsukker stabilt i løbet af dagen.

En anden test, som bliver udført af din læge eller diabetesbehandler, er en HbA1c-test. Dette er en kvartalvis test, som måler dit blodsukker ved at se, hvor glyceret (sukkerholdige) dine røde blodceller har været i perioden. Førhen blev resultatet opgjort i en procentdel, hvor 6,5 % var målet – men man er gået over til mmol/mol, hvor et resultat på 48 nu er målet. Grunden til skiftet fra procent til mmol/mol er, at HbA1c-testen ikke blev udført ens over hele Danmark på grund af forskelligt laboratorieudstyr. De nye tal er en mere præcis standard.

LÆS OGSÅ: Børn som pårørende

Foto: iStock

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Diabetes Type 2 nyhedsbrev

1 Comment

 1. Avatar
  Oluf Johnsson, MEd CPE, dipl. AE
  9. September 2016 at 7:52 — Reply

  Fastende måling eller måling “før måltid” kan hjælpe dig med at afgøre, hvor meget sukker der er i dit blod, så du ved, hvor meget du skal spise, og se, hvordan insulin eller anden medicin arbejder for at holde dit blodsukker stabilt i løbet af dagen.

  Det er en alt for upræcis beskrivelse: Fastenværdien skal IKKE bestemme, hvor meget man skal spise! Insulin er IKKE et adjuvans til kosten. Det er mængden af ikke vandige kulhydrater i et måltid, der afgør, hvor mange enheder normalinsulin (eller hurtigtvirkende analog), man skal tage frelativeret til tidspunktet på døgnet, idet insulinfølsomheden svinger med to peaks over et døgn. I mere end 30 år har man haft algoritmer til at beregne bolus (som i øvrigt også til beregning af basisinsulin). Ordbøger er der rigeligt af. Enhver kan google alt. Men det er struktureret uddannelse i videnskabligt baseret insulinsubstitution efter aktuelt behov, der er brug for … og så dokumentetion i form af dagbog. Jeg keder efter nogen, der kan opbygge en appp til dette formål, gerne med bluetooth forbindelse til både blodsukkermåler og pumpe, hvor den findes.

Leave a reply

Your email address will not be published.