Lev med diabetesTemaTips og Tricks

7 tips til håndtering af diabetes under graviditeten

Udgivet for første gang: 05.12.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Bidragydere
Skrevet af: Bidragydere

Dette er indhold oprettet af forfattere fra vores internationale netværk.

Der er ikke noget i vejen for at få børn, selvom man har diabetes, men en velreguleret diabetes er nøglen til en sund graviditet. Her er nogle gode tips til håndtering af diabetes under graviditeten.

Hvad enten man har type 1- eller type 2-diabetes, kan man sagtens få et normal graviditetsforløb. Men et ustabilt blodsukker kan give problemer, og derfor er det så meget desto vigtigere, at du sørger for at passe ekstra godt på dit blodsukker, når du er gravid. Gravide kvinder med diabetes bliver derfor fulgt ekstra op af sundhedspersonale. Her får du hjælp og råd om, hvordan du bedst håndterer din diabetes under svangerskabet. Du skal nemlig huske, at en graviditet kan påvirke blodsukkeret på nye måder, så du også er nødt til at finde nye løsninger.

Annonce

Så mens du forbereder dig på at blive mor, er her nogle smarte tips om, hvordan du kan håndtere din diabetes under graviditeten.

1. Mød op til alle graviditetskontroller

Når kvinder med diabetes bliver gravide, følges de gennem hele graviditeten af et team med særlig ekspertise, sædvanligvis på et hospital. Det gælder både gravide med type 1- og type 2-diabetes. Du bliver vurderet af fødselslæge, jordemoder, læge i intern medicin og øjenlæge. Selvom du har det godt, bør du alligevel møde op til alle de graviditetskontroller og lægeaftaler, du bliver indkaldt til i løbet af graviditeten. Der er en god grund til, at disse kontroller foretages.

LÆS OGSÅ: Mine bedste tips til, hvordan man lever godt med diabetes

2. Vær klar over, hvilke blodsukkerværdier du skal sigte efter

Tal med din læge om, hvilke blodsukkerværdier du skal sigte efter under graviditeten. De generelle behandlingsmål er ret strenge:

  • Fastende: 4-6 mmol/l
  • 1 ½ time efter et måltid: mindre end 4-8 mmol/l
  • HbA1c under 48 mmol/mol i første halvdel af graviditeten og under 37 mmol/mol efter 20 uger. HbA1c måles med 2-4 ugers interval. (i)

Husk, at målene ikke altid kan opnås, men er det, du skal sigte efter. Du skal tage højde for, at du vil få enkelte målinger, der ligger over dette niveau, uden at det behøver at få negative konsekvenser for graviditetsforløbet.

3. Overvej at opsøge en diætist

At spise sund mad er en vigtig del af blodsukkerreguleringen under graviditeten. Hvis du ikke har været hos en klinisk ernæringsfysiolog tidligere, er det måske noget, du bør overveje nu? En god klinisk ernæringsfysiolog kan hjælpe dig med at udarbejde en god madplan og kan også lære dig mere om, hvordan du påvirker blodsukkerværdierne under graviditeten. Du kan også få tryg opfølgning og råd om, hvad der er den ideelle vægtøgning for dig i graviditeten.

LÆS OGSÅ: Vigtigt at måle blodsukkeret – også selvom du har en CGM

4. Sørg for regelmæssig fysisk aktivitet

En anden faktor, der er vigtig for blodsukkerreguleringen, er fysisk aktivitet. Vær opmærksom på, at dette ikke betyder, at du skal træne hårdt. Her er det vigtigt, at du tager hensyn til, hvad din krop kan klare og er vant til. Let til moderat aktivitet kan være det bedste i graviditeten. En gåtur eller svømning er gode eksempler på skånsomme aktiviteter. Det anbefales, at du får mindst 30 minutters fysisk aktivitet om dagen, helst fem gange om ugen. Tal med din læge om dette. 

Håndtering af diabetes under graviditeten. Gravid kvinde, der dyrker yoga.
Illustration foto: Getty images.

5. Tjek blodsukkeret ofte

Eftersom kroppens behov for energi ændrer sig under graviditeten, kan blodsukkeret svinge hurtigt. Uanset hvilke rutiner du havde, før du blev gravid, anbefales det, at du måler dit blodsukker ofte igennem graviditeten (op til 7-10 gange om dagen)(ii). Tal med din læge om, hvad der er ideelt for dig. Det er også vigtigt at finde ud af, hvordan du balancerer din kost, din fysiske aktivitet og din medicin baseret på dine blodsukkermålinger.

LÆS OGSÅ: Hvad gør du, når krisen indtræffer?

6. Vær hurtig til at regulere lavt blodsukker

Du kan ikke undgå at opleve lavt blodsukker fra tid til anden under graviditeten. Hvis du bruger insulin eller anden diabetesmedicin, er det vigtigt, at du også har adgang til hurtige kulhydrater, som hurtigt kan få blodsukkeret til at stige, når det bliver for lavt. For eksempel er druesukker, glukagon eller slik fremragende alternativer. Find noget, der fungerer for dig. Derudover er det en god idé at informere nære venner, familiemedlemmer eller kolleger om, hvordan de kan hjælpe dig, hvis du får meget lavt blodsukker.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver god sundhed en familieprioritet!

7. Følg lægens anbefalinger for brug af medicin og/eller insulin

Hvis du tager insulin eller anden diabetesmedicin, skal du være omhyggelig med at følge lægens råd vedrørende brug. Det er nemlig sandsynligt, at du vil få brug for mere insulin eller en højere dosis af din diabetesmedicin, når du er gravid, især mod slutningen af svangerskabet. Insulin er helt sikkert at bruge både under graviditet og fødsel. 

Kilder:

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce