Læsernes historier

Low carb – en fantastisk hjælp for mig

Udgivet for første gang: 15.09.21 | Sidst redigeret: 21.09.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Maria Jørgensen
Skrevet af: Maria Jørgensen

Maria blev født i 1994. Hun udviklede type 1-diabetes i 2012 og bruger en daglig insulinpumpe. Maria er meget glad for sin hund, Nevada, som hun en dag vil træne for at blive en diabetisk hund.

Jeg har prøvet noget, som mange har hørt om, og som jeg selv har været ret skeptisk over for, nemlig en low carb-diæt.

Jeg begyndte på den, fordi jeg længe har haft et ønske om at få pilen på vægten til at bevæge sig nedad. Jeg har været på den i 7 uger nu og ønsker at dele mine erfaringer, da den har hjulpet mig så meget. Jeg følger ikke en fast kostplan og kan skeje ud i ny og næ, men jeg spiser meget sundere end før.

Annonce

Bedre kendskab til blodsukkeret

Min erfaring med low carb er, at jeg bruger mere tid i køkkenet, får mere energi og føler mig bedre tilpas. Det er også blevet lettere for mig at se forskel på insulinfølsomheden om morgenen og om aftenen og i forhold til dagsform, humør og sygdom. Nu er det ikke længere maden, der påvirker blodsukkeret, i hvert fald i meget lav grad i forhold til før. Jeg får bedre kendskab til blodsukkeret, og det bliver tydeligere for mig, hvad der påvirker det, og hvad der ikke gør.

“Den nydelsesfulde kur”

Jeg synes, at det er vigtigt at præcisere, at dette er min personlige erfaring. Jeg har udelukkende haft positive oplevelser med low carb. Men som nævnt har jeg kun været på den i 7 uger. Det, der har overrasket mig ved denne diæt, er, hvor meget lækkert man rent faktisk kan spise, som kun indeholder få kulhydrater. Jeg har læst, at den kaldes “den nydelsesfulde kur”.

Man kan jo stadig spise bagværk og slik, så længe man bruger low carb-erstatninger for de typiske kulhydratbomber som sukker og mel. Der er et hav af alternativer! Jeg bliver hurtigere mæt og har tabt flere kilo på disse syv uger.

LÆS OGSÅ: Åh nej… Ikke føling i dag!

Færre humørsvingninger

Det er imidlertid ikke kun vægttabet, jeg har oplevet som positivt. Jeg har også fået et langt mere stabilt blodsukker og færre humørsvingninger. Det blev jeg opmærksom på, da jeg fik forhøjet blodsukker efter at have spist et skolebrød (norsk kage af gærdej med vaniljecreme og kokos) en dag.

Som sagt er jeg ikke så streng og kan skeje ud en gang imellem. Jeg følte, at jeg var irriteret uden grund senere på aftenen. Min mand bemærkede det godt (det gik desværre lidt ud over ham). Og jeg er sikker på, at humøret havde en direkte sammenhæng med den stigning, jeg fik, eftersom der ikke var andet, der triggede det. Jeg har aldrig før været klar over, hvor stor en indvirkning blodsukkeret har på mit humør. De humørsvingninger, jeg tidligere troede var normale, har nu vist sig at været blevet kraftigt påvirket af det høje blodsukker. 

LÆS OGSÅ: Er det muligt at blive udbrændt af diabetes?

Lige blodsukkerkurve

Jeg startede på denne low carb-diæt for at gå ned i vægt, men det er næsten mere motiverende at fortsætte af hensyn til blodsukkeret. Min kurve, som før var som en rutsjebane, er blevet som en lige linje næsten hver eneste dag. Det er utroligt, hvor stor forskel et stabilt blodsukker kan gøre, både fysisk og psykisk. Og jeg er så glad for, at jeg startede på denne diæt.

NB! Det er altid vigtigt at rådføre sig med sin læge, før man starter på kostændringer! 

Har du erfaring med low carb?

LÆS OGSÅ: Brillerne fra helvede!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev