Lev med diabetes

Hunde kan trænes til at lugte dit blodsukker

Udgivet for første gang: 07.06.16 | Sidst redigeret: 08.06.16
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Et stort problem for type 1-diabetikere er, når blodsukkeret falder, uden at du opdager det – især om natten. Og her kan en hund måske være løsningen. Et amerikansk par har nemlig trænet deres hund til at reagere, når deres søns blodsukker falder, og det har gjort deres liv meget lettere.


Hvis hunden Jedi vækker Dorrie Nuttal om natten, springer hun ud af sengen med det samme. Jedi er nemlig trænet til at kunne lugte, om Dorries syv-årige søn Lukes blodsukker er lavt – endda før måleren registrerer det.

Annonce

Luke lider nemlig af diabetes 1, og det er især om natten, at Jedi er en værdifuld hjælp, da Lukes blodsukker pludselig kan falde, mens han sover. Familien har flere gange oplevet, at Jedi har insisteret på, at Lukes blodsukker skulle måles, selvom måleapparatet ikke viste, at noget var galt. Så nu behøver hverken Luke eller hans forældre at være nervøse, når de lægger sig til at sove.

Læs også: Få mest muligt ud af dit blodsukkerapparat

Kræver fokuseret træning

Det amerikanske forældrepar har trænet Jedi i samarbejde med en organisation for diabeteshunde, og det har taget 3,5 år at få Jedis lugtesans sporet ind på Lukses blodsukker.Kemien i kroppen ændrer sig nemlig, når der sker et fald i blodsukkeret, og det er det, hunden kan registrere.

Læs også: Overkom besværet og smerten ved blodsukkermålinger

Danske diabeteshunde

Ifølge Diabetesforeningen er der også stor efterspørgsel på diabeteshunde herhjemme, men indtil videre er det kun Servicehundeforeningen, der er kastet sig over træningen af deciderede diabeteshund.

Ifølge formanden Christian Christensen er de lige nu i gang med at træne den første diabeteshund til en dansk familie, der har en søn med diabetes type 1 – og fuld fart på, så han nogle gange glemmer at tage sin medicin. Derfor vil de gerne have en hund, der kan hjælpe ham med at huske at tage medicinen.

Hvalpen er blevet trænet, siden den var otte uger, og vil den være færdig, når den er 1,5 år. Men træningen er ikke billig. Det koster omkring 80-90.000 kr. at få en firbenet diabetes-hjælper.

Kilder: tv2.dk, Facebook – Saving Luke

Tekst: Maria Præst

Hvad gør du for at undgå at blodsukkeret falder om natten? Giv dit bedste råd i kommentarfeltet

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce