Læsernes historier

Fire ting, der har ændret sig i mine år med diabetes

Udgivet for første gang: 28.01.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Emilie Kleven
Skrevet af: Emilie Kleven

Født i 1995 og opvokset i Brumunddal. Fik diabetes i 2003, da hun var 9 år gammel. Emilie vil dele sine erfaringer med og tanker om at leve med en kronisk sygdom, både på godt og ondt.

Jeg har levet flere år med diabetes end uden, og jeg har for længst glemt, hvordan det er at leve uden. Men hvad har egentlig ændret sig i løbet af mine år med diabetes?

Skrevet af Emilie Kleven

Annonce

I de 17 år, jeg har haft diabetes, er der naturligvis sket meget både med hensyn til behandlingsudstyr og viden om diabetes og med hensyn til, hvordan jeg opfatter og håndterer sygdommen. 

Jeg vil nu præsentere fire ting, der indtil videre har ændret sig gennem årene med diabetes:

1. Bedre behandlingsudstyr og flere valgmuligheder

Da jeg fik diabetes, fik jeg to sprøjter og et ifølge den nuværende målestok enormt blodsukkerapparat til at stikke fingeren med. Det var det udstyr, jeg havde til at behandle min diabetes, ud over forskellige informationshæfter og en logbog. 

Som jeg har skrevet om tidligere, kæmpede jeg med nåleskræk, og der gik ikke mange år, før jeg heldigvis fik en insulinpumpe. Om dette var almindeligt, da jeg fik diabetes, ved jeg ikke, men i dag kan man frit vælge mellem en pumpe eller en pen, og der er også mange forskellige valgmuligheder inden for begge dele. Jeg havde kun to insulintyper at vælge mellem: hurtigtvirkende og langtidsvirkende. I dag findes der mange forskellige insulinpumper og insulintyper.

At stikke sig i fingeren, hver gang man skal måle blodsukkeret, bliver også en vane, når man har gjort det længe nok. Alligevel var det, som om hele mit liv ændrede sig til det bedre, da jeg først fik en kontinuerlig glukosemåler og derefter en sensor, hvor jeg bare kan scanne for at kontrollere blodsukkeret. At sådan noget var muligt, var ikke noget, jeg tænkte på dengang i begyndelsen af 00’erne, da jeg fik diabetes.

LÆS OGSÅ: Stil krav til din egen sundhed!

2. Hvordan man tænker om diabetes

Det, som jeg husker bedst fra den første tid, efter at jeg fik diabetes, var fokusset på sukker. Jeg måtte for alt i verden ikke spise ting, der var søde, og vores hus blev ryddet for alle sukkerholdige madvarer. Nu ved jeg ikke, hvilken slags information diabetespatienter får i dag, men jeg har selv haft nogle møder med ernæringseksperter, diabetessygeplejersker og fagfolk i årenes løb. Og langt de fleste anbefaler at følge kostrådene og spise, sådan som man anbefaler resten af befolkningen at spise.

Derudover har jeg set en ny og positiv tendens i de senere år: Der er kommet mere fokus på det mentale aspekt ved at leve med diabetes og de udfordringer, det kan give. 

LÆS OGSÅ: Derfor har jeg altid ekstra diabetesudstyr med mig

Fire ting, der har ændret sig i mine år med diabetes skriver Emilie Kleven, her på café
Foto: Privat.

3. Sortimentet af sukkerfrie produkter

Udvalget af sukkerfrie produkter, der fandtes, da jeg var yngre, kan ikke sammenlignes med det, der fås i dag. Der fandtes et par typer sukkerfri saft, dengang kun Fun Light, og et par sukkerfri sodavand. Vi tog til Sverige for at købe sukkerfrit slik, og jeg spiste så meget af det, at jeg blev dårlig.

Nu er der langt mere at vælge imellem, end da jeg fik diabetes. I dag er der utallige slags sodavand, slik, saft m.m. uden tilsat sukker. Nu er det ikke noget problem at finde erstatningsprodukter eller alternativer. Og det er jeg meget taknemmelig for.

LÆS OGSÅ: Sådan kan også du blive glad for fysisk aktivitet

4. Mine egne tanker om krop og mad

Hvordan jeg har tænkt om min egen krop, diabetes og mad gennem årene, har været fuldt af op- og nedture. Det har været hårdt og altopslugende. Jeg har været en kontrolfreak, og jeg har forsømt min sygdom. Jeg har haft en del dårlig samvittighed.

Mit forhold til mad, krop og diabetes har været en proces, der har krævet mange overvejelser. I dag har jeg det rigtig godt, og jeg er glad for, at der er kommet større fokus på, at det for mange kan være svært at håndtere mad og diabetes.

Læs mere om vores Accu-Chek-produkter her.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev