Lev med diabetesNy med diabetes

Svært at stikke sig selv

Udgivet for første gang: 24.04.15 | Sidst redigeret: 26.03.21
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Peter Biltriss oplevede det som meget grænseoverskridende, da han som diabetiker skulle stikke sig selv.

Han tænker ikke længere over det, men da Peter Biltriss som 25-årig fik konstateret type 2-diabetes, var en af de store udfordringer at skulle stikke sig selv. At sidde med en kanyle i hånden og skulle presse den gennem sin egen hud, virkede helt forkert.

Annonce

LÆS OGSÅ: Sådan kan du bedst forebygge øjenkomplikationer

“Det var ikke smerten, der var det største problemet, men mere det at man skulle udsætte sig selv for en handling, som lægen normalt står for. Det var svært. Der var en sygeplejerske, der hjalp mig, men man fik egentlig bare en hurtig instruktion. Så var man overladt til sig selv. Havde man problemer, skulle man selv sige til,” fortæller Peter Biltriss, der i dag er 46 år.

Grænseoverskridende

Siden han fik konstateret diabetes, har han hver dag skulle stikke sig selv, både for at måle blodsukker og for at tage insulin, så det er efterhånden blevet til rigtig mange stik.

“Dengang var nålene meget kraftigere, og jeg kan huske, at jeg sad og kneb øjnene sammen. Det var bestemt grænseoverskridende at skulle stikke sig selv. Det gibbede i én, hver gang man udløste prikkeren,” siger Peter Biltriss.

Ud over selve stikket, så er der også hele situationen omkring det at skulle stikke sig selv. Det har heller ikke altid været lige nemt, fortæller Peter Biltriss.

LÆS OGSÅ: Stil krav til din egen sundhed!

“Det havde jeg det faktisk rigtig skidt med i starten, og det har jeg da til dels stadig. Hvis vi er ude og spise, så gør jeg det meget diskret, for det er fortsat grænseoverskridende for mig at sidde og blotte maveskindet. Det er nemmere at stikke sig i fingeren for at måle blodsukkeret, og det gør jeg uden problemer.

Men i starten var det meget mere omfattende og et større menageri, end det er i dag. Nu kan jeg måle blodsukkeret mere diskret, fordi man har opfundet nogle bedre apparater”.

Tag din sygdom alvorlig

Peter Biltriss fremhæver den Fastclix fingerprikker, han i dag bruger, som et eksempel på, hvor stor en udvikling indenfor diabetesområdet, der har været gennem de senere år.

“Fingerprikkerne dengang var slet ikke så smarte som i dag. Nu kan jeg for eksempel sidde på en restaurant og måle mit blodsukker ved bordet, og folk når slet ikke at registrere, hvad det er, jeg laver. Det fylder meget i ens hverdag at have diabetes, og derfor er det bare rigtig dejligt, at apparaterne virker og nemt kan integreres i ens hverdag”.

LÆS OGSÅ: Overkom besværet og smerten ved blodsukkermålinger

Alle de kanyler og stik, som der skulle til i starten, var en af årsagerne til, at Peter Biltriss til at begynde med ikke tog diagnosen diabetes alvorlig.

“Jeg har lært meget af sygdommen, for i starten var jeg ikke god til at passe sygdommen, og det vil jeg rigtig gerne slå et slag for, at man gør. Jeg var 25 år gammel, og jeg blev jo ikke umiddelbart straffet, når jeg ikke passede min sygdom, så jeg levede bare det vilde liv. Det var en dum ide, for regningen kommer nu 20 år senere”.

Peter Biltriss har været tvunget til at opgive sit arbejde som kok, og han har fået amputeret fire tæer. Derfor er han nu i gang med en ny uddannelse indenfor kontorområdet. Til gengæld har han fået styr på blodsukkeret og de mange daglige nålestik.


Om type 2-diabetes

• Type 2-diabetikerne udgør ca. 80 procent af alle diabetikere.

• Type 2 diabetes er arvelig. Man har 40 procent risiko for at udvikle type 2-diabetes, hvis én af ens forældre har sygdommen.

• Diagnosen diabetes type 2 stilles på baggrund af en blodprøve, og man behøver ikke faste før blodprøven tages.

• Type 2 diabetes rammer primært voksne, men gennem de senere år har flere og flere yngre mennesker fået diagnosen.

Kilde : diabetes.dk

Læs andre interviews her:

Mikkel Møldrup – professionel håndboldspiller

Dorte Jensen – Sygeplejerske med speciale i diabetes

Ehm Christensen – Politimand

 Tekst: Mia Fuglsang Holm · Foto: Privat

Fortæl din historie

Har du lyst til at fortælle din historie, eller har du en god idé til noget, du synes, vi skal skrive om, så send os en mail på dk.diabetes@roche.com. Vi glæder os til at høre fra dig!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce