Lev med diabetesNy med diabetesTips og Tricks

Sådan kan du bedst forebygge øjenkomplikationer

Udgivet for første gang: 17.02.21 | Sidst redigeret: 25.04.22
Stine Helén Tunstrøm
Skrevet af: Stine Helén Tunstrøm

Journalist og redaktør

At sørge for god blodsukkerkontrol er noget af det vigtigste, du kan gøre for at forebygge øjenkomplikationer.

Vidste du, at den mest almindelige årsag til blindhed blandt personer mellem 30 og 69 år er øjenkomplikationer som følge af diabetes? Har du diabetes, er du nemlig særligt udsat for at få øjensygdomme. Her er vad du kan gøre for at forebygge øjenkomplikationer.

Annonce

I dag lever mennesker med diabetes længere, og eftersom vi bliver ældre end tidligere, stiger forekomsten af øjenkomplikationer.

Det antages, at 10 procent af dem, der har type 2-diabetes, vil have øjenforandringer allerede efter 5 år med sygdommen, og at mere end 60 procent vil have retinopati efter 20 år.

Diabetiske øjenkomplikationer er først og fremmest skader på nethinden, men det kan også være linseforandringer, brydningsfejl (at man skal bruge briller), grøn stær (glaukom) og øjenmuskellammelser.

Den mest almindelige øjenkomplikation er nethindeforandringer – såkaldt diabetisk retinopati, hvilket også er den mest alvorlige. Går du ubehandlet for længe, kan det i værste fald gøre dig blind.

Heldigvis er der nogle gode råd, der kan mindske risikoen for at udvikle sådanne øjenkomplikationer.

LÆS OGSÅ: Hvorfor vælger jeg pen fram for pumpe?

Sørg for et stabilt blodsukker

At holde blodsukkeret så stabilt og normalt som muligt er den bedste måde at forebygge alle former for senkomplikationer ved diabetes – selv når det gælder øjensygdom.

Det kan være lettere sagt end gjort, da blodsukkeret påvirkes af rigtig mange faktorer, men at regulere blodsukkeret er noget af det vigtigste, du kan gøre, og er derfor umagen værd.

Her er nogle gode tips til, hvordan man holder blodsukkeret stabilt:

  • Mål blodsukkeret regelmæssigt.
  • Styr uden om søde sager og andre hurtige kulhydrater.
  • Vælg grove kulhydrater med højt fiberindhold.
  • Spis regelmæssigt, og sørg for, at der er en god fordeling mellem protein, fedt og kulhydrater i dine måltider.
  • Sørg for regelmæssig fysisk aktivitet mindst 30 minutter dagligt.

LÆS OGSÅ: 5 gode tips til at sænke langtidsblodsukkeret

Mand hos øjenlæge. Forebygge øjenkomplikationer: Sådan passer du bedst på dine øjne
Illustration foto: Getty images.

Husk at gå til kontrol hos øjenlægen

Jo længere du har haft diabetes, desto mere øges risikoen for at udvikle øjenkomplikationer. Denne risiko stiger yderligere, hvis du har forhøjet blodtryk eller ryger.

Eftersom der er meget få symptomer i de tidlige stadier af retinopati, kan man også have det uden at være klar over det selv. Men hvis forandringerne opdages tidligt, er det lettere for øjenlægen at følge udviklingen og behandle dig derefter.

Derfor er det meget vigtigt at gå til regelmæssig kontrol hos en øjenlæge. Og hvis du selv mærker synsforandringer, gør du klogt i at give hurtig besked til lægen.

Så ofte bør du gå til kontrol:

Type 1: Den første undersøgelse bør finde sted 5 år efter diagnosen og derefter årligt eller hvert andet år. Hvis du har et stabilt blodsukker og et stabilt blodtryk, kan der gå længere tid imellem kontrollerne.

Type 2: Den første undersøgelse bør finde sted, når diagnosen er stillet. Derefter skal du kontrolleres en gang om året eller hvert andet år eller med længere mellemrum, hvis blodsukkeret og blodtrykket er stabilt.

Gravide med diabetes: Hvis du planlægger at få børn, skal du få undersøgt øjnene før graviditeten eller så tidligt som muligt i graviditeten.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Diabetesforbundet, Helsedirektoratet.

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev