Ny med diabetes

Din individuelle insulinbehandlingsplan

Udgivet for første gang: 27.04.15 | Sidst redigeret: 09.11.20
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen


Hvis du er ny i insulinverdenen, kan det at navigere rundt i forskellige navne, mærker og typer af insulin være som at finde rundt i en labyrint. Virkeligheden er, at de fleste med diabetes er afhængige af blot én eller to typer insulin.

Når du har fundet frem til det, som virker bedst for dig, vil du sandsynligvis bare forsætte med at bruge det. Din læge eller dit diabetesteam vil hjælpe dig med at finde frem til din personlige behandlingsplan og vise dig alt, hvad du behøver at vide om insulin.

Annonce

For det meste vil du formentlig få brug for et par typer af injektioner eller infusioner i løbet af dagen:

  • Basal: En langtidsvirkende insulin, der giver et basalt insulinniveau i løbet af dagen.
  • Bolus: Større doser, der tages ved måltiderne for at hjælpe med at dække dit indtag af kulhydrater.
  • Supplerende eller korrigerende doser: Du skal muligvis have yderligere bolusdoser, hvis din blodsukkermåling er uden for normalen. Dit diabetesteam vil hjælpe dig med at identificere, hvilke situationer der kræver en supplerende dosis, og hvordan man effektivt håndterer dem.

Seks hovedkategorier insulin

De forskellige typer insulin falder ind under seks hovedkategorier. Folk omtaler eller refererer ofte til dem efter kategori, mærke eller det tekniske navn.

Type Brug
Hurtigtvirkende Topper efter 2-3 timer. Tages forud for at dække et måltid.
Middel / NPH Stærkest virkning fra 4-10 timer.
Lente / Langtidsvirkende Stærkest virkning fra 4-12 timer.
Ultralente / Ekstra langtidsvirkende Starter efter 6-10 timer, men virker i 10+ timer.
Langtidsvirkende basal 24 timers kontinuerlig basal virkning

LÆS OGSÅ: 8 symptomer på diabetes

Find det, der fungerer bedst for dig

Din læge vil hjælpe dig med at lave en kombination af insulintyper, som vil give dækning hele dagen, samt ekstra doser til at imødekomme måltiderne. Det kan endda være, at en præ-mikset insulin, som både indeholder hurtig og langsom insulin, virker bedst for dig.

Bare husk, der er ikke kun én løsning for, hvordan insulin skal bruges. Det er helt op til, hvad der fungerer bedst for dig. Enhver insulinbehandlingsplan går hånd i hånd med hyppig egenkontrol. Det er den eneste måde, du kan vide, om din behandlingsplan virker for dig.

LÆS OGSÅ: 5 gode tips til at sænke langtidsblodsukkeret

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev