Nyt fra forskningen

Diabetikere lever længere, men …

Udgivet for første gang: 06.09.16 | Sidst redigeret: 05.09.16
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Nye undersøgelse viser, at type 1-diabetikere lever længere – men det gælder også resten af befolkningen. Der er stadig en forskel på 12 år på personer med og uden type 1-diabetes, men det kan bedre styr på blodsukkeret måske lave om på.


To nye store undersøgelser viser, at selvom type 1-diabetikere har forlænget deres forventede levealder, er den stadig 12 år kortere end hos resten af befolkningen.

Annonce

Resultaterne af begge undersøgelser har været offentliggjort online i Diabetologia – det ene fra Australien og det andet fra Sverige.

Lever op til to år længere

I den første undersøgelse har Lili Huo fra Baker IDI Heart and Diabetes Institute i Melbourne sammen med sine kollegaer udledt dødeligheden hos australiere med type 1-diabtes fra 1997-2010. Den forventede levealder var i 2004-2010 steget med 1,9 år for mænd og 1,5 år for kvinder i forhold til 1997-2003. I samme periode steg den hos resten af befolkningen, så derfor er forskellen på 12,2 år ikke blevet mindre.

Da undersøgelsen var landsdækkende, kan resultaterne ifølge hende overføres til lignende vestlige lande. Og undersøgelsen fra Sverige viser da også lignende resultater.

Læs også: Insulinpumpe forlænger livet for diabetikere

Størst forskel hos mænd

Her har forskerne undersøgt den forventede levealder hos type 1-diabetikere fra 2002-11, hvor de svenske mænd kan forvente at leve cirka to år længere, mens stigningen for kvinder kun var på 0,2 år.

Undersøgelsen viste, at stigningen hovedsageligt skyldtes, at antallet af dødsfald som følge af hjertekarsygdomme er faldet.

Læs også: Bliv en blodsukker-detektiv

Bedre styr på blodsukkeret

Forskerne bag de to undersøgelser konkluderer begge, at der er brug for en flersidet indsats for at forøge den forventede levealder hos type 1-diabetikere endnu mere.
For det første er det vigtigt med en bedre blodsukkerkontrol hos diabetikerne, da det vil kunne forebygge mange af de tidlige dødsfald. Ved at foretage mange blodsukker-test i løbet af dagen og hele tiden justere insulinniveauet, kan type 1-diabetikere reducere risikoen for tidlig død med en tredjedel.

Derudover mener forskerne også, at der skal mere fokus på at forebygge hjertekarsygdomme. I Sverige var antallet af rygere stadig 10 % hos mænd og 13 % hos kvinder, så alene inden for rygestop-kampagner er der meget hjælp at hente.

Heldigvis er teknologien inden for insulinpumper og blodsukkerovervågning blevet meget bedre i løbet af de seneste år, så det er blevet muligt at skabe en meget bedre blodsukkerkontrol. Og hvis udviklingen fortsætter, er der håb for forskellen i forventet levealder på dem med og uden Type 1-diabetes kan blive ved med at mindskes.

Kilder: Medscape, SpringerLink, Insulin Nation

Tekst: Maria Præst

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce