Læsernes historier

Alt er muligt, selv med diabetes (i hvert fald næsten)

Udgivet for første gang: 03.07.23
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

I anledning af verdensdagen for diabetes var jeg i november så heldig at blive inviteret til at deltage i det skandinaviske tv-program “Beat Diabetes – Kampen for livet”. Det var på mange måder en mindeværdig oplevelse. Men mest af alt sidder jeg tilbage med en masse indtryk efter de mange rørende historier fra de seje mennesker, der deltog. Jeg vil gerne dele en af historierne her.

Den ene person, som var på scenen under showet for at fortælle sin historie, var en ung svensker med to store interesser: fjeldklatring og vin.  Jeg var faldet i snak med ham backstage, så jeg vidste allerede, hvad han ville fortælle om, før jeg gik på scenen. Jeg blev utrolig inspireret og stillede en masse spørgsmål, men han nåede naturligvis ikke at få det hele med på tv. Ikke desto mindre er budskabet i hans historie klart: Alt er muligt, selvom man har diabetes.

Annonce

Dette drejer sig om hans passion for fjeldklatring. Der findes uendeligt mange fjeldtoppe, man kan bestige rundt om i verden, og som giver forskellige grader af udfordringer. Og hvad tror du, han gjorde? Jo, han gik efter det højeste og blev i maj 2022 den første skandinav og en af meget få mennesker med type 1-diabetes til at bestige Mount Everest. Hans erfaring med at gennemføre denne ekspedition med en kronisk sygdom imponerede sikkert alle i salen og dem, der så det på tv efterfølgende. Det er virkelig et indslag, jeg vil anbefale at se. Det var virkelig inspirerende! Derudover var det ret humoristisk. Han forklarede på en simpel måde, hvad det kræver at nå toppen af verdens højeste bjerg, så alle kunne forstå det. For at citere ham sagde han følgende: “At bestige Mount Everest kræver fysisk styrke, mental styrke og god planlægning. At bestige Mount Everest med diabetes kræver fysisk styrke, mental styrke, god planlægning og lidt mere planlægning. That’s it!”.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Eller er der forhindringer?

En sådan historie er virkelig inspirerende, hvis man føler sig hæmmet af diabetes på visse områder. Det viser, at der virkelig ikke er noget til hinder for nå sine drømme. Eller er der? Jeg har tidligere skrevet om, hvordan diabetesen forhindrede mig i at nå mit store mål om at blive professionel fodboldspiller. Men det handler ikke om diabetes isoleret set. Det var mere min egen utålmodighed og manglende viden om, hvordan forholdet mellem elitesport og kronisk sygdom er. Det, der imidlertid har hæmmet såvel mig som mange andre, er ønsket om at arbejde i et bestemt erhverv, hvor diabetes diskvalificerer en.

For mange med diabetes kan dette opleves som en stor hindring, være diskriminerende og potentielt sætte begrænsninger i livet. Job og karriere er vigtigt for de fleste. Det er jo på mange måder det, livet bygger på. Når man ikke kan få sit drømmejob på grund af diabetes, kan man nemt blive skuffet og føle, at livet er uretfærdigt, og så er det nemt at give op. Jeg ville eksempelvis rigtig gerne være politibetjent. Sat en smule på spidsen kunne jeg have klaret de fysiske adgangskrav med bind for øjnene og hænderne på ryggen. Men grunden til, at man er diskvalificeret med en sygdom som diabetes, er, at man ikke opfylder sundhedskravene til at få kørekort til udrykningskøretøjer. Som om alle, der arbejder i politiet, kører med udrykning … Dette er desværre blot ét eksempel på dårlig praksis i mange erhverv. Lige her er der flere med diabetes, der får deres drømme knust, end mennesker uden en kronisk sygdom.

Håb for de unge

Indslaget om den unge svensker, der besteg Mount Everest, tror jeg er meget vigtigt for os med diabetes. Måske ekstra vigtigt for unge sårbare, der for nylig har fået påvist diabetes. Eller dem, der ganske enkelt frygter, at en sådan sygdom vil sætte store begrænsninger i livet. Det behøver det nemlig ikke at gøre. Man skal bare planlægge. Lidt mere end den sædvanlige mand på gaden. Det kræver mere, og det kan føles trættende. Alligevel er det muligt at nå sådanne mål. Det er muligt at nå toppen af verdens højeste bjerg. Det er muligt at blive topatlet. Det er muligt at fungere godt i et job, hvor man opfylder alle sundhedskrav. Det er muligt at leve helt normalt. Selv med diabetes.

Det kræver bare lidt ekstra planlægning. Lad ikke sygdommen forhindre dig i at nå dine mål!

LÆS OGSÅ: Et historisk tilbageblik på diabetes (del 1)

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce