Ny med diabetes

Nydiagnosticerede med diabetes

Udgivet for første gang: 30.03.15 | Sidst redigeret: 16.11.20
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

At være nydiagnosticeret med diabetes kan være overvældende. Der er meget at lære og nye ansvarsområder i livet.


Når du først er blevet diagnosticeret med diabetes, er der en masse nye oplysninger at bearbejde. Det kan godt være lidt overvældende. For at hjælpe dig med at forstå det hele har vi samlet nogle tanker omkring, hvordan man kan gøre alle de detaljer til en del af sin daglige rutine, uden det kommer i vejen for at leve et normalt liv.

Annonce

Forbliv positiv

En optimistisk holdning er langt bedre at have for at minimere de begrænsninger diabetes kan sætte for dit liv. Selvfølgelig, at være munter er nok ikke den umiddelbare, naturlige reaktion at have efter diagnosen, men du kan begynde med at se på tingene fra en positiv synsvinkel. Det kan have en virkning på, hvordan du føler omkring dig selv. For eksempel:

Hvis man ser begrænsninger Hvis man ser muligheder
Regler angående mad. Mulighed for at prøve nye fødevarer.
Obligatorisk motion. En god undskyldning for at forfølge nye interesser, møde nye mennesker og føle sig bedre omkring sin krop.
For mange lægebesøg. En mulighed for at lære alt, der er omkring diabetes, og hvordan man selv kan håndtere det.
Daglig medicin og insulin. Mulighed for at drage fordel af medicinske fremskridt, der ikke var tilgængelige for tidligere generationer.
Øget fodpleje. Forkælede fødder.

LÆS OGSÅ: Det er aldrig for sent at lære noget nyt

Bliv ekspert i diabetes

Nye opskrifter, motionstips og lovende forskningsresultater bliver offentliggjort hver dag. Find tid til at lære så meget, som du kan, om diabetes, og hold dig opdateret.

Undersøg dine blodsukkermålinger samt resultater af dine medicinske tests og screeninger, så du kan forstå tendenser og være parat til at træffe beslutninger, når der kræves fleksibilitet.

LÆS MERE OM DIABETES HER

Bliv organiseret

Der er meget at holde styr på: læger, blodsukkermålinger, mad, motion… Den bedste måde at huske, hvad du skal gøre, og hvornår du skal gøre det, er ved at være organiseret.

Find ud af, hvilket system der virker bedst for dig, om det er at have en skuffe med alle dine oplysninger eller gemme dem på din computer på en struktureret måde.

Husk, hvem der bestemmer

Diabetes er ikke ansvarlig for dit liv eller bestemmer over det. Det gør du. Du har magten til at træffe de rigtige valg ved måltiderne, uanset hvor du er, og hvem du spiser med. Det er dig der bestemmer, om du vil følge dit diabetesteams anbefalinger. Du kan også afgøre, om diabetes løfter dig op eller lader dig gå ned.

Det er dit liv, og du bestemmer selv, hvad du gør, og hvad dine ønsker er.

LÆS OGSÅ: Din individuelle insulinbehandlingsplan


Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce