Lev med diabetes

Raske mennesker skulle prøve, hvordan det er at få kraftig insulinføling

Udgivet for første gang: 28.05.23
Magnus Aulstad
Skrevet af: Magnus Aulstad

Jeg hedder Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosat. Jeg fik type 1-diabetes som 16-årig, mens jeg boede alene på et værelse langt hjemmefra. Ud over at være lærerstuderende er jeg lidenskabeligt optaget af træning og bruger meget tid på det.

Hvis man har insulinkrævende diabetes, er det næsten umuligt ikke at have oplevet lavt blodsukker eller insulinføling. Ser man bort fra forskellige komplikationer, der kan opstå efter mange år med diabetes, vil jeg karakterisere insulinføling som den decideret værste form for hverdagssmerte. Jeg ville virkelig ønske, at almindelige raske mennesker kunne få lov at mærke, hvordan det er at have kraftig insulinføling.

Føling er ikke noget at spøge med. I værste fald kan der opstå en alvorlig situation, hvor den, der får føling, kan miste bevidstheden. Vi reagerer alle meget forskelligt, når vi begynder at mærke symptomerne. Nogle kender faresignalerne og er gode til at spise nogle hurtige kulhydrater, før de foretager sig noget som helst andet. Andre kan have svært ved at mærke de fysiske symptomer og dermed begynde at opføre sig mærkeligt, blive irritable og eventuelt udsætte sig selv og andre for fare. Personligt ændrer jeg ikke personlighed ved insulinføling og kender symptomerne rigtig godt. Jeg har tidligere målt ekstremt lave blodsukkerværdier (ned til 1-tallet), men har aldrig mistet bevidstheden eller været i en nævneværdigt farlig situation. Jeg har altid vidst, at det, der betyder noget i sådanne tilfælde, er at få noget sukkerholdigt.

Annonce

I øvrigt bliver jeg helt ude af den, hvis mit blodsukker falder til under 3 mmol/l. Så begynder jeg at ryste, få koldsved, blive svimmel og vakle, når jeg går. Alligevel er jeg ved mine fulde fem og ved altid, hvor jeg kan finde mad for at få blodsukkeret op igen. Når man ikke reagerer mere end det ved kraftig føling, kan det være svært for omgivelserne, dvs. dem, der ikke har diabetes, at forstå, hvad det gør ved en. I flere timer efter, ofte resten af dagen, føler jeg mig ekstra træt og ikke helt ved mine fulde fem. Jeg tror, det ville være lettere for folk at forstå, hvorfor man er ved siden af sig selv efter en sådan episode, hvis de havde prøvet det på egen krop.

LÆS OGSÅ: Et historisk tilbageblik på diabetes (del 1)

Insulinføling vs. lavt blodsukker

Almindelige raske mennesker kan også få lavt blodsukker og føle sig irritable og delvist ændre personlighed eller gøre dumme ting, når de er sultne. Når det er sagt, regulerer deres bugspytkirtel insulinmængden så meget, at blodsukkeret sjældent eller aldrig falder til under 3,5 mmol/l. Jeg husker godt, hvordan denne følelse var, før jeg fik konstateret diabetes, da jeg også dengang oplevede at få lavt blodsukker fra tid til anden.

Der er med andre ord ret stor forskel på at have et lavt blodsukker på 3,5 mmol/l og kraftig føling med et blodsukker på lidt over 2. Eftersom jeg har oplevet begge dele, kan jeg skrive under på, at forskellen er som nat og dag, og at det, raske mennesker kalder lavt blodsukker, skal ganges med flere tusinde, når man har insulinføling.

Lavt blodsukker

Det er ikke sådan, at jeg ønsker andre noget ondt. Men jeg vil gerne have mere forståelse for, hvor svært det faktisk er at have en kronisk sygdom som diabetes. Jeg lader mig stadig irritere over, at der bliver taget så let på sygdommen. Og jeg har ikke ord for, hvor træt jeg er af at blive mødt med kommentarer som: “Ja ja, så er det vel heller ikke værre!”

At få kraftige følinger med svækket almentilstand i timerne efter er en del af det at leve med diabetes. Det er en del af det, der er udfordrende og svært. En del af det, der kan skabe angst hos os med diabetes. Kronisk angst for at få føling på et uheldigt tidspunkt.  Jeg tror, at enhver rask person ville blive træt og mentalt udmattet, hvis vedkommende skulle gå rundt og frygte for at få lavt blodsukker.

LÆS OGSÅ: Er du pårørende til en person med diabetes? Disse råd kan redde liv!

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce
Diabetes Type 2 nyhedsbrev