Lev med diabetes

På bilferie med diabetes

Udgivet for første gang: 19.06.17
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Kristus Ravage Haga

Annonce

Kristus har haft diabetes siden 2009. Hun er mor til to drenge – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristus interesserer sig for, hvordan motion og kost påvirker hendes kontrol af sin diabetes.

Bilrejser er ved at blive populære igen

Sommerferien nærmer sig hastigt, og mange vil bruge en del af deres ferie i bilen. bilrejser er ved at blive populære igen, både herhjemme og i udlandet. Da jeg skal køre mange kilometer i Norge denne sommer, har jeg gjort mig nogle tanker om at have diabetes kombineret med kørsel i mange timer.

Hav mad til rådighed

Det vigtigste tip er nok at have mad let tilgængeligt i bilen. Ikke bare snacks, men ordentlig mad, der tilfredsstiller og giver én et stabilt blodsukker. Mad, der ikke har brug for den store afkøling, og som er let tilgængeligt i bilen, er naturligvis det bedste. Jeg planlægger at pakke en god og solid portion salat med masser af grøntsager, proteinbarer, bær og frugter. Så har jeg mad lige ved hånden, hvis sulten skulle melde sig, eller hvis blodsukkeret bliver for lavt. I de fleste tilfælde stopper vi, når vi spiser, men eksempelvis en proteinbar kan jeg altid spise hurtigt på farten. Der findes også grød og smoothies i bekvemmelige sugeposer til børn. Disse synes jeg er geniale at have til rådighed, når man er i bilen. Man skal blot vride hætten af og slubre det ned.

Simple kulhydrater

Jeg har altid mad med hurtige kulhydrater i bilen. Der har jeg hele året rundt i handskerummet i bilen. Lige nu har jeg et par chokoladebarer og en lille karton juice. Let at komme til, hvis man opdager, at ens blodsukker falder. Selvfølgelig bør man stoppe sin bil, når man ved, at dette sker, men hvis man ikke får stoppet og spist, er det klogt at have de hurtige kulhydrater ved hånden i handskerummet.

Mål ofte

Det er vigtigt at kontrollere dit blodsukker når du kører. Mål altid, før du begiver dig ud på en lang rejse, og mål ofte undervejs, især hvis du ikke er sikker på, hvordan det svinger. Jeg har altid et blodsukkerapparat liggende i midterkonsollen i bilen til dette formål. Jeg vælger også at forblive lidt højere i blodsukkeret, når jeg er ude på en køretur. Det betyder ikke rigtigt noget for det langsigtede blodsukker. Jeg synes, at det er bedre at være lidt højt et par timer end at bekymre sig om at få lavt blodsukker, når man sidder bag rattet. Stress kan i mit tilfælde forårsage, at mit blodsukker falder hurtigere end normalt, derfor ligger jeg altid lidt højere, når jeg kører langt.

Spis regelmæssigt

Selv om det er let at glemme at spise, når man sidder i timevis i bilen, er det vigtigt at indtage fødevarer regelmæssigt. Sæt gerne alarmen på din telefon, så du husker at spise på et bestemt tidspunkt. Jeg spiser selv hver tredje til fjerde time. Min krop er vant til at få mad i de intervaller, og dette forsøger jeg også at opretholde under min ferie.

Hyppige pauser

Alle, der vil køre langt i bil, skal helst tage hyppige pauser. Dette gælder også dem, der ikke har diabetes. Tag gode pauser, hvor du rører dig og strækker dine ben. Det gør dig både mere vågen og får blodcirkulationen i gang. Ofte tager det kun fem minutter, indtil du føler dig frisk og klar til flere kilometer bag rattet. Jeg stopper ofte for opfyldninger af kaffe, og så bliver det til naturlige korte stop hele vejen igennem. Jeg drikker en masse kaffe, så derfor skal jeg også tit på toilettet, og så bliver det på den måde til flere små stop. Det er helt fint, hvis man har god tid og nyder turen.

Flere chauffører

Det er bedst, hvis der er to chauffører, som kan skiftes. Så behøver man ikke planlægge sin rejse lige så omhyggeligt og kan hurtigt skifte chauffør, hvis man bliver træt eller bare vil have en pause. Min søster og jeg har haft mange bilferier i Norge i de seneste år og har kørt skiftevis. Det har fungeret fremragende. I år er der ingen af os, der ejer en syv-personers med plads til alle (to voksne og fem børn). Derfor vil vi køre i to biler. Det kæver lidt mere planlægning, når jeg er nødt til at køre så langt alene, men jeg glæder mig alligevel!

 

 

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Annonce