Nyt fra forskningen

Nyt insulinplaster på vej

Udgivet for første gang: 09.09.15 | Sidst redigeret: 30.12.17
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Noget af det de fleste mennesker med diabetes fremhæver som et af de store minusser ved sygdommen, er den hyppige kontakt med nåle. Selvom man kan vænne sig til meget, er det alligevel de færreste, der synes, det er helt vildt fedt at skulle stikke sig selv, og der forskes derfor i mange alternative måder at få insulin ind i kroppen på.

En af de alternative metoder er gennem et plaster. Det er forskere på universitetet i North Carolina og NC State i USA, der har opfundet plasteret. Det er mindre end en enkrone og forsynet med 100 bittesmå nåle fyldt med mikroskopiske lagerenheder til insulin og glukosefølsomme enzymer, der hurtigt frigiver deres last, når blodsukkerniveauet bliver for højt.

Forskerne har blandt andet testet plasteret på mus, hvor det viste sig at virke i ni timer, men da mus er mindre insulinfølsomme end mennesker, menes plasteret at kunne virke endnu længere tid hos mennesker. Forskernes mål er at udvikle et plaster, der kun skal skiftes tre-fire gange om ugen.

Efterligner kroppens egne celler

Plasteret efterligner betaceller, som genererer og opbevarer insulin i bittesmå sække kaldet vesikler. Beta-celler spiller en vigtig rolle i overvågningen blodsukker, og sender signaler til at frigive insulin til blodbanen, når det er nødvendigt.

Meningen er at gøre plasteret individuelt og tilpasse det til hver enkelt persons vægt og insulinfølsomhed.

“Den hårde del af det at tage vare på sin diabetes er ikke kun at skulle tage insulin, måle blodsukker eller passe på med hvad man spiser, det er det faktum, at du skal tage stilling det altsammen flere gange dagligt resten af dit liv,” siger John Buse, som er en af forskerne bag udviklingen af plasteret til iflscience.com

“Hvis vi kan få det her plaster til at virke optimalt, vil det ændre rigtig meget for rigtig mange mennesker,” siger han.

Du kan læse mere om plasteret her  og i den originale artikel, der er publiceret i Proceedings of the National Academy of Sciences 

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

Diabetes Type 2 nyhedsbrev

35 Comments

 1. Avatar
  Monique Bauwens
  10. September 2015 at 9:44 — Reply

  Har for tiden “kun” diabetes 2, men har fået at vide af min læge at der på et eller andet tidspunkt nok bliver nødvendig med insulin. Glæder mig til at følge med i udviklingen af insulinplaster.
  mvh. Monique

  • Avatar
   Os Med Diabetes
   5. October 2015 at 8:03 — Reply

   Ja, det er super spændende, at se udviklingen inde for det her område! 🙂

  • Avatar
   Linda
   7. October 2015 at 19:37 — Reply

   En gang diabetes 2 altid diabetes 2 ! Uanset om du får insulin eller ej.

   • Avatar
    Mikael
    8. October 2015 at 21:02 — Reply

    Ja, er der nogen der har påstået andet? Hvad er meningen med din kommentar? At vi skal helt tilbage hvor folk også skulle have en sprøjte og suge det op af en lille flaske?

    Jeg hilser da dette velkommen … det er sq da smart.

 2. Avatar
  Lars Cramer-Petersen
  7. October 2015 at 9:05 — Reply

  Holcks Plads 18 , 2700, Brønshøj

 3. Avatar
  Merete
  7. October 2015 at 9:06 — Reply

  Det bliver spændende at følge om det kan blive en løsning med tiden.

 4. Avatar
  torben Hansen
  7. October 2015 at 9:09 — Reply

  Jeg har “kun” type 2 men insulin betandlet og tju hej hvor er det godt jeg har aldrig været så vel reguleret og mentalt har det rigtigt godt. 🙂
  Jeg skal ikke tilbage til piller.

 5. Avatar
  Chatharina Sørensen
  7. October 2015 at 9:12 — Reply

  Glæder mig til at følge udviklingen af dette produkt det ville lette hverdagen meget for os. Har Diabetes 1
  Chatharina

 6. Avatar
  Karin Selvig
  7. October 2015 at 9:18 — Reply

  lyder super, det ville være et stort lettelse.

 7. Avatar
  Eric Skovsgaard
  7. October 2015 at 9:30 — Reply

  Vil morgenbadet genere plasteret? Der er jo udsigt til, at plasteret kan holde mere end 24 timer.

 8. Avatar
  Preben
  7. October 2015 at 9:43 — Reply

  Der går jo nok maaaaange år før vi diabetikere får dette plaster tilbudt ? Har nu haft “stikkeriet” på mig siden 1969 ,med de lange nåle i sprit til at starte med ? Men nu de dejlige meget mindre nåle det bedste der er sket siden min start i 1969. ?
  Ser frem til plastrene kommer….??

  • Avatar
   Ulla
   5. November 2016 at 7:56 — Reply

   Det bruges allerede i Sverrige med gode resultater især med unge mennesker der har svært ved at styre insulin indtaget, der er lidt problemer med selve plasteret der kan give irritation, men det arbejdes der med så forhåbentlig kommer det snart til Danmark ?

 9. Avatar
  Mogens Lindström
  7. October 2015 at 9:45 — Reply

  Fantastisk spændende. Der forskes og udvikles mange nye produkter til Diabetis, men det syntes som om lægerne ikke læser om dette og konsekvent ordinerer Novo pen produkter.
  Har flere gange vist min læge artikler fra udenlandske tidskrifter med nye produkter, men er blto blevet mødt med hovedrysten.
  Man får det indtryk, hvad jeg ikke håber, er at lægerne er i “lommen” på Novo

 10. Avatar
  Bent
  7. October 2015 at 11:20 — Reply

  Hej Jeg bruger insulin alle dage, og vil blive lykkelig for ændring

 11. Avatar
  Kirsten Højsgaard
  7. October 2015 at 11:37 — Reply

  Det ville være dejligt med nye initiativer til aktiv forskning.
  Kirsten Lykke Højsgaard
  050345-0542

 12. Avatar
  Gunnar bech
  7. October 2015 at 12:05 — Reply

  Ønsker orientering om insulinplaster

 13. Avatar
  Karina
  7. October 2015 at 12:08 — Reply

  Lyder spændende… men skal se det før jeg tror på det… som så mange andre ting kommer det sikkert kun et fåtal tilgode

 14. Avatar
  Rudi Sørensen
  7. October 2015 at 12:18 — Reply

  Fantastisk, hvis et sådant plaster kan “efterligne” kroppens eget reaktionsmønster. Ikke bare, så man undgår stikkeriet og de mange mange blodsukre samt kulhydrattælling, men fordi man vil få en langt højere livskvalitet med mindre risiko for både tidlige og sene komplikationer. Vi er et ældre ægtepar med 2 voksne børn alle med type 1-diabetes og har haft sygdommen tæt inde på livet igennem mange år, så vi følger med stor interesse den megen forskning og nye behandlingsmuligheder med pumpe bl.a. Også fordi, vore 4 børnebørn nok er i risikogruppen. Det er nemlig ikke “nemmere” at være mange diabetikere i en familie, for vi er så forskellige som mennesker er flest og derfor 4 separate skæbner, alle påvirket meget forskelligt af vores kroniske sygdom.

 15. Avatar
  Anne-Kathrine
  7. October 2015 at 12:19 — Reply

  Kunne være så lækkert at få lov at slippe kontrollen en lille smule, for diabetes er som et ekstra fuldtidsarbejde. Tror de færreste, der ikke lever med det som patient eller pårørende, kan forestille sig, hvor meget vi egentlig tager stilling til hele tiden. Bare det at give min lille datter et bad kræver, at jeg måler og evt spiser, for det ville da være forfærdentlig, hvis der skete hende noget, fordi jeg ikke er helt på dupperne

 16. Avatar
  laila søballe
  7. October 2015 at 12:52 — Reply

  tror helt sikkert min søn på 14 år , er klar i kulissen til menskelige forsøg… for hold nu op en kamp vi kæmper, med måling -Og insulin til det mad han render og små spiser i løbet af dagen … 🙂 så send endelig mere info når i når længere i processen .

 17. Avatar
  Fìnn christensen
  7. October 2015 at 13:08 — Reply

  ßkønt

 18. Avatar
  Rita Jensen
  7. October 2015 at 13:18 — Reply

  Jeg er type 2 på insulin. Plastret er det kun tiltængt gruppe1 eller begge grupper?

 19. Avatar
  Jette laugesen
  7. October 2015 at 14:16 — Reply

  Det ville jo være helt fantastisk. Gad vide hvornår det kommer?

 20. Avatar
  Merete Emma Nikolajsen
  7. October 2015 at 15:02 — Reply

  Det håber jeg virkelig bliver til noget. Meget gerne rigtig snart. Det er præcis det der skal til, for at ændre mit liv fra et umenneskeligt helvede, til et liv der kan bruges. Jeg mangler en stor del af mine tarme, og det er absolut ikke kompatibelt med diabetes 1. Ingen ved hvornår tarmene optager hvad, eller hvor tit og hvor meget sulten melder sig. Så hvis de går fra mus til mennesker med deres forsøg, så vil jeg til enhver tid melde mig frivilligt. Men når det ikke på markedet i min tid, lyder det bestemt som noget der kommer til at glæde og hjælpe andre.

 21. Avatar
  Asger Andersen
  7. October 2015 at 15:07 — Reply

  Vil gerne med, evt. forsøg
  Asger

 22. Avatar
  Gitte Bak Bragenholt
  7. October 2015 at 18:31 — Reply

  Hold da op, sådan et plaster ville bare lette min hverdag super meget. Jeg forsøger så godt jeg kan at huske at måle blodsukker tit, at tage insulin, at spise på de rigtige tidspunkter, at dyrke motion. Men sommetider så går det galt og jeg får takt for lidt, så blir mit blodsukker lavt, det er meget ubehageligt og sætter min hverdag, tit min arbejdsdag lidt i stå, for mit blodsukker er ikke i niveau med det samme jo. Der går ca. 1 time før det er stabilt igen. Med sådan et plaster vil mine små fejlberegninger jo ikke finde sted. Jeg vil få et endnu mere stabilt blodsukker, der gør at jeg kan passe på resten af min krop, og der vil gå længere tid før jeg vil blive ramt af de følgesygdomme som diabetes erkendt for at udløse.

  Vil glæde mig meget til sådan et plaster

  Mvh
  Gitte

 23. Avatar
  Steen Krohn
  8. October 2015 at 5:25 — Reply

  Sennepshaven 30.1.th
  Det er den bedste nyhed i nyere tid. Har selv efterlyst om man kunne få en pille istedet for at stikke sig. Så dette er et stykke den rette vej. Hvornår bliver det så frigivet her i Danmark hvis det bliver vejen frem.
  Mvh. Steen

  • Avatar
   Os Med Diabetes
   9. November 2015 at 8:40 — Reply

   Det er desværre stadig i forsøgsfasen – men hvis vi hører mere, så skal vi nok skrive om det også 🙂

 24. Avatar
  Anne Mogensen
  10. October 2015 at 12:31 — Reply

  Bellisvænget 7

  Det bliver spændene at følge – fri for 4 stlk dagligt. Jeg stiller gerne op som forsøgsperson

  Anne

 25. Avatar
  Freddy Andersen
  10. October 2015 at 16:41 — Reply

  Som en anden spurgte, kommer det både til at gælde type 1 og 2 eller hvordan.
  Var nærmest stum da jeg læste om det. Det vil være FANTASTISK
  En glad hilsen fra
  Freddy Andersen

  • Avatar
   Os Med Diabetes
   9. November 2015 at 8:40 — Reply

   Vi ved det desværre ikke, som der står skrevet, er det forskere i USA, der arbejder på det – men så snart vi hører mere, så skal vi nok give en update.

 26. Avatar
  Benny Jensen
  12. October 2015 at 18:55 — Reply

  Jeg er åben for alt, som kan gøre det nemmere at være diabetiker med en etter. Plasteret lyder som en god ting, men jeg har også hørt, at man i Sverige kan få indopereret en blodsukkermåler og på denne måde ikke skal stikke sig. Diabetes afdelingen på Vejle Sygehus er vidende om dette, men den er ikke godkendt i Danmark endnu. Den ville jeg hellere satse på, så man ikke skulle tænke på bad eller andet.

 27. Avatar
  Anne Kristiansen
  5. November 2015 at 7:12 — Reply

  Her har i endnu endnu en forsøgsperson , har haft diabetes siden 1961 , og har nedsat nyrefunktion , vil tro at det ville være en stor hjælp , fordi nedsat nyrerfunktion også giver kvalme , og så man ofte får lave blodsukre , tror det vil stabilisere blodsukkeret , som jeg tager ca.7 gange dagligt , M V H .

 28. Avatar
  Rita
  2. January 2016 at 10:37 — Reply

  Ja også en test person her. Fik type 1for 12 år siden i chok. Har desværre været meget uregulerbart type 1. Så bare det at skulle være fri for at chekke mange gange om dagen ville være dejligt. Og det måske kunne være med til at regulere det. …….SKØN TANKE….

 29. Avatar
  Elsebeth
  16. September 2016 at 8:32 — Reply

  Til linda , du skriver engang type to altid type to , det er ikke helt rigtigt , min mand har ikke type to mere , siden han kom af med sit stressede arbejde .

Leave a reply

Your email address will not be published.