Lev med diabetesNy med diabetes

Myterne om diabetes

Udgivet for første gang: 30.03.15 | Sidst redigeret: 10.05.16
Denne artikel er mere end 2 år gammel og kan derfor indeholde forældet information
Anna Madsen
Skrevet af: Anna Madsen

Efter du er blevet diagnosticeret med diabetes, vil du højst sandsynligt modtage nogle ukorrekte informationer om det at leve med og håndtere din diabetes. Nogle myter er baseret på oplysninger fra for 20 år siden. Andre er blot sejlivede myter, som bygger på ukorrekt information. For at hjælpe dig med at fjerne de almindelige misforståelser omkring diabetes har vi opsat en række myter og tilføjet sandheden om dem.


Myter om diabetes

Myte: Diabetes er forårsaget af at spise for meget sukker.

Fakta: Ingen er helt sikker på, hvad der forårsager diabetes, men vi ved, hvad der ikke forårsager det. Selvom type 2-diabetes er forbundet med fedme og kan spores i familier, er det ikke direkte forbundet med indtagelse af sukker eller overførelse fra en person til en anden1.


Myte: Personer med diabetes bør ikke spise sukker eller stivelse. De bør kun spise særlige diabetiske fødevarer.

Fakta: Indtil for et par år siden blev denne myte anset som sand. Det var ikke før midten af 90’erne, at den Amerikanske Diabetesforening (ADA) ændrede holdning til sukker som følge af ny ernæringsforskning. I dag er der ingen fødevarer, som betragtes som forbudt område, så længe de spises i moderate mængder og som en del af en velafbalanceret kost. Faktisk er nogle sukkerfrie (light) produkter fyldt med andre kulhydrater og kunstige ingredienser, så du kan være bedst tjent med at spise almindelige fødevarer2.


Myte: Kvinder med diabetes bør ikke blive gravide eller amme.

Fakta: Kvinder med diabetes bør arbejde med deres behandlerteam for at håndtere deres blodsukker før og under deres graviditet. Kvinder med type 1-diabetes har 1-2 % risiko for at videreføre diabetes til deres børn, og kvinder med type 2-diabetes har 30 % risiko. Amning anbefales også, da det er godt for både mor og barn. Hvis du vælger at amme, skal du arbejde med din læge og diætist for at justere din kostplan, imens du ammer3.


Myte: En luftboble i en insulinsprøjte anses for farligt.

Fakta: En luftboble er kun farlig i den forstand, at det er vanskeligt at måle dit insulin nøjagtigt. Da insulin ikke indsprøjtes i en vene, bør små luftbobler ikke udgøre et problem eller risiko4.


Myte: Når du tager insulin eller anden diabetesrelateret medicin, kan du spise præcis hvad du vil, og hvor meget du vil.

Fakta: Medicin, herunder insulin og andre diabetesrelaterede tabletter, er blot en del af en struktureret behandlingsplan. Sammen med at spise rigtigt og få ordentlig motion kan de hjælpe dig med at håndtere, men ikke helbrede diabetes. Ved at vedligeholde et sundt vægtniveau gennem kostplaner og regelmæssig aktivitet hjælper man insulinen og andre medikamenter med at arbejde mere effektivt, og det kan endda være med til at reducere den mængde medicin, du har behov for. Der er ingen kur mod diabetes endnu, og insulin samt andre medikamenter kan ikke erstatte værdien af at passe på dig selv5.

Foto: iStock

 


1http://www.altomdiabetes.dk/find-loesninger/ofte-stillede-spoergsmaal.aspx
2http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/
3 University of Virginia Health System. “Pregnancy, Your Baby, and Diabetes,” 2002. Available at: http://www.virginia.edu/uvaprint/HSC/pdf/41002.pdf. Accessed July 24, 2006
4American Diabetes Association. “Insulin Administration”. Available at: http://care.diabetesjournals.org/content/26/suppl_1/s121.full. Accessed October 14, 2014
5http://www.netdoktor.dk/sport/motion_og_sundhed/motion_og_sukkersyge.htm oghttp://www.netdoktor.dk/diabetes/madtildiabetikere.htm

Indholdet på denne hjemmeside er skrevet af og til et nordisk publikum, og kan derfor indeholde kilder, detaljer og information, der tager udgangspunkt i et andet land eller region end dit eget.

4 Comments

 1. Avatar
  martin vagsheyg
  11. August 2015 at 11:21 — Reply

  Jeg har døjet med diabetes ca. 30 år, diagoniseret mig selv, næsten hele tiden, er fisker, og al mulige dumme arbejdstider, selfølgelig har det påvirket mig meget i negativ retning, jeg får insulin ca. 7 -8 gange i døgnet og tjekker mit BS ca. 10 gange i døgnet, det forstyrrer min arbejdsrytme, jeg har haft mange dumme følinger, men det går, det værste er næsten, at man omgås så mange mennesker, og hele tiden skal informere mine omgivelser. Jeg var 30 år da jeg fik konstateret diabetes type 1, nu er jeg 63 år, og stadig aktiv på havet.

 2. Avatar
  Lene
  3. September 2015 at 20:17 — Reply

  Jeg har haft type-1 diabetes siden 1970, hvor jeg var 12 år gammel.
  Jeg blev ‘diabetes-opdraget’ med de strikse regler, som gjaldt den gang (vejning af maden og tælling af kalorier).
  Jeg har boet i udlandet og arbejdet på mange arbejdspladser, men jeg har aldrig skjult min diabetes for kolleger og venner. Det at skulle skjule mine insulinindsprøjtninger er et større besvær end bare at tage dem offentligt!
  Jeg er i en alder af 57 på vej over på insulin-pumpe, hvor lavt blodsukker efter sigende er en saga blott. Dét glæder jeg mig til. Måske skal du snakke med en behandler og få en nemmere hverdag?

 3. Avatar
  Jens Blomhøj
  8. September 2015 at 7:46 — Reply

  Jeg har haft diabetes 2 i 10 år og i den periode haft held til at tabe mig fra 102 kg til ca 88 idag på den gode langsomme måde.
  Efterhånden har jeg fortalt mine omgivelser at jeg ikke er så meget for kage og slik. Jeg vælger de ting som giver mening for mig når jeg er til selskab. Jeg vælger måske en fingerbredde bred strimmel af den lækre kage. Bare for lige at smage.
  Min bil har altid en nødforsyning af noget tørt brød.
  Jeg har altid haft svært ved at drikke nok vand. Det går meget bedre hvis jeg tilsætter en beskeden solbærsaft men jeg er i tvivl om jeg skal vælge en light udgave eller en der er sødet med stevia hvis det findes.
  Jeg kan blive ukoncentreret og “søvnig” og mangler et eller andet spiseligt der kan stimulere mig.
  Tak for den gode hjemmeside

 4. Avatar
  Elsebeth Brask Brandi
  3. December 2015 at 17:30 — Reply

  Jeg har netop fået Card blansh til at gå i oplæring mht. kulhydrat tælling for erhvervelse af insulin pumpe.
  Diabetikker 1970 diverse følgesygdomme hjerte kar sygdomme. Har altid gerne ville have en pumpe, da du reguleres meget, meget bedre og har altid lidt af ofte at gå i chok, det har jeg prøvet utallige gange. Nu er jeg 57 år og tidligere har mine tal været for “gode” til pumpe! Ikke målt mit blodsukker nok, nej ikke nogen pumpe til mig…… Men nu ser det ud til at jeg sandsynligvis kan få pumpe i det nye år 2016. Diabetes dagen 2015 viste en diabetiker mig hendes system med pumpen. Det gav mig kræfter til at kæmpe, 1000 tak for det!!!

Leave a reply

Your email address will not be published.